Sıcaklık, ışık ve fotoperyod'un baklada (Vicia faba L. ) büyüme, gelişme ve verime kantitatif etkileri
The quantitative effects of temperature and light on growth, development and yield on faba bean (Vicia faba L.)
  1. Tez No: 136046
  2. Yazar: MEHMET SERHAT ODABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLÜMSER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakla, ışık, sıcaklık, verim, ışık kesimi, kantitatif özellikler, Faba bean, Light, Temperature, Yield, Light interception, Quantitative Characteristics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
SICAKLIK VE IŞIĞIN BAKLA' DA {Vida faba L.) BÜYÜME, GELİŞME VE VERİME KANTİTATİF ETKİLERİ ÖZET Bu çalışma baklanın {Vida faba L.) büyüme, gelişme ve verimi üzerine ışık ve sıcaklığın kantitatif etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme dört farklı ekim zamanında (ekim, ocak, nisan ve temmuz), sera (AF+AV+IR+UV katkılı plastik kaplı, üstten havalandırmalı) ve tarla koşullarında, gölgeli ve gölgesiz şartlarda kurulmuştur. Gölgeleme materyali olarak %50 ışık geçirgenliği olan plastik örtüden yararlanılmıştır. Işık ve sıcaklığın baklanın bitki büyüme özellikleri, (kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, yaprak kuru ağırlığı, meyve ve bitki kuru ağırlığı), bitki gelişim özellikleri, (çıkış, çiçeklenme, boylanma, bakla bağlama, gövde çapı artışı ve yapraklanma) ve verim (taze verim, iç verimi ve kuru verim) üzerine etkileri araştırılmıştır. Büyüme parametreleri olarak oransal kök ağırlığı, oransal gövde ağırlığı, oransal yaprak ağırlığı, oransal yaprak alanı, özgül yaprak alanı, net asimilasyon oranı, nispi büyüme hızı, yaprak kalınlığı, bitki gövde çapı, bitki boyu, bitki yaprak sayısı incelenmiştir. Baklada ışık kesimi ve ışık kullanım etkinliği tespit edilmiştir. İncelenen tüm özelliklerden elde edilen verilerin çoklu regresyon analizleri Excel 7.0 paket programı kullanılarak matematiksel modeller haline getirilmiş ve oluşturulan modeller Slide Write 2.0 paket programında 3 boyutlu grafiklere dönüştürülmüştür. Çizilen bu grafiklerden faydalanılarak incelenen tüm özelliklerin etkileri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
n THE QUANTITATIVE EFFECTS OF TEMPERATURE AND LIGHT ON GROWTH, DEVELOPMENT AND YIELD ONFABA BEAN (Vicia faba L.) ABSTRACT This study was carried out to determine the quantitative effects of light, and temperature on growing, developing, and yield of faba bean (Vicia faba L.). The experiment was set up in four different sowing times (October, January, April, and July) in greenhouse and field conditions, and under shaded and unshaded conditions, however, 50% transparent polyethylene cover was used for shading seeds. The effects of light and temperature on the plant development (emergence, bloom, plant height, stem diameter and leaf number) and growing characteristics of faba bean and yield (fresh yield, fresh pod yield and dry pod yield) were determined. As for quantitative characteristics, (relatives of root, stem, leaf weight also relative leaf area, net assimilation rate, relative growth rate, leaf thickness, stem diameter, plant height, plant leaf number) were evaluated. Light intersection and light utilization efficiency in faba bean were determined. The data obtained from all the characteristics examined multiple regression analysis were turned into mathematical models by using Excel7.0 package program and the models obtained were turned into three dimension graphics through slide Write 2.0 package programme. The effects of all characteristics examined were explained depending on light and temperature by using these graphics.