Bazı yeni karboksihidroksamatların ve metal komplekslerinin sentezi ve özellikleri
Synthesis and properties of some of the new carboxyhydroxamate and metal complexes
  1. Tez No: 136047
  2. Yazar: FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: hidroksamik asitler, fMMdroksarnik asit, 3- karboksihidroksamik asit, asetamidomalondihidroksamik asit, hidroksamat metal kompleksleri, hydroxamic acids, phthalhydroxamic acid, 3-carboxyhydroxamic acid, acetamidomalondihydroxamic acid, hydroxamate metal complexes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
II BAZI YENİ KARBOKSİHİDROKSAMATLARIN VE METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE ÖZELLİKLERİ ÖZET Bu çalışmada, potasyum ftalhidroksamat, dipotasyum 3-karboksiasetonhidroksamat ve dipotasyum asetamidomalondilıidroksamat ve bunların geçiş metal kompleksleri sentezlenerek spektroskopik, termik ve elektrokimyasal özellikleri incelendi. Potasyum hidroksamat bileşikleri, ftalik asit dietil ester, asetondikarboksilik asit dietil ester ve asetamidomalondikarboksilik asit dietil esterin potasyum hidroksitli ortamda hidroksil amin ile tepkimesinden elde edildi ve yapılan, elementel analiz, İR, UV-VIS spektroskopisi yöntemleriyle aydınlatıldı. Sentezlenen ligantlarm ayrışma sabitleri (pKa) potansiyometrik yöntemle belirlendi. Metal kompleksleri, metal tuzlan ve ligantlann potasyum tuzlarının sulu ortamdaki tepkimeleriyle hazırlandı. Komplekslerin yapılan, elementel analiz, İR ve UV-VIS çalışmalanyla aydınlatıldı. Komplekslerin manyetik duyarlıklan ölçülerek spin manyetik momentleri hesaplandı. Sentezlenen bütün komplekslerin yüksek spin kompleksleri olduklan belirlendi. Çalışmalar sonucunda, metal:ligant oranının 1:1 olduğu ve komplekslerin farklı sayılarda su içerdikleri bulundu. Komplekslerin, İR spektrumlannda gözlenen liganda ait piklerin frekanslanndaki değişmelere bakılarak, ftalhidroksamat ve 3-karboksiasetonhidroksamat' m karboksil ve hidroksamat uçlarım, asetamidomalondilıidroksamat ise iki hidroksamat ucunu kullanarak dört dişli ligantlar olarak davrandıklan sonucuna vanldı. Ligantlardaki elektronik geçişlerden kaynaklanan ve UV bölgede gözlenen pikler küçük kaymalarla birlikte komplekslerde de gözlenmiş, aynca komplekslerin spektrumlannda d-d geçişlerine karşılık gelen yayvan bantlar da kaydedildi. Komplekslerin termik davranışlan, TG, DTG ve DTA teknikleri ile incelendi. Bu çalışmalar sonucunda komplekslerin öncelikle hidrat sularını kaybettikleri, daha sonra da bir mol ligantın aynlmasıyla yüksek sıcaklıklarda metal oksitleri oluşturmak üzere bozunduğu belirlendi. Komplekslerin elektrokimyasal davranışlan, kare dalga voltametrisi ve dönüşümlü voltametri yöntemleriyle nötral şartlarda belirlendi. Ftalhidroksamat kompleksleri için değerlendirilebilir sonuçlar elde edilememesine rağmen diğer ligantlann kompleksleri için uygun sonuçlar bulundu ve çözelti fazında katı haldekine benzer ve farklı yapıda komplekslerin oluştuğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Ill SYNTHESIS AND PROPERTIES OF SOME OF THE NEW CARBOXYHIDROXAMATE AND METAL COMPLEXES ABSTRACT In this work, potassium phthalhydroxamate, dipotassium 3- carboxyacetonehydroxamate and dipotassium acetamidomalondihydroxamate and their transition metal complexes were synthesized and their spectral, thermal and electrochemical properties were investigated. The potassium hydroxamate compounds were obtained by reaction of hydroxyl amine with phthalic acid diethyl ester, acetonedicarboxylic acid diethyl ester and acetamidomalondicarboxylic acid diethyl ester in the potassium hydroxid media and their structures were identified by elemental analysis, IR and UV-VIS spectroscopic techniques. Ionization constants of these ligands (pKa) was determined by potentiometric techniques. The metal complexes were prepared by the reaction of transition metal salts and potassium salts of the ligands in the aqueos solution. The structures of the complexes were identified by elemental analysis, IR and UV-VIS techniques. The magnetic susceptibility measurements of the complexes were made and spin-only magnetic moments were calculated. All of these complexes were found to be high-spin type. From these observation, the metal to ligand ratios were found to be 1:1 for all complexes and these complexes were contained different mole of aqua. The frequency changes observed in the IR bands of the CO group suggest that the phthalhydroxamate and 3-carboxyacetonehydroxamate use the carboxyl and hydroxamate sites and acetamidomalondihydroxamate uses two hydroxamate site for the coordination to metals. The UV peaks originating from the electronic transitions of ligands were also observed for the complexes. Furthermore, the broad bands related to d-d transitions were also recorded. Thermal behaviour of the complexes were studied by TG, DTG and DTA techniques. In these studies, the complexes firstlt lost their crystal water and then one mole of ligand is removed to give to metal oxide. Electrochemical behaviour of the complexes were studied by square wave voltammetry and cyclic voltammetry at the neutral pH. Although no results were obtained for phthalhydroxamate complexes, appropriate results were found for the complexes of other ligands. Some of the complex structure in the solution were found to be similar to solid phase whereas some of others were found to be different.