Türkiye'de yetişen bazı bitki türlerine ait sakızlardan elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşenleri, antioksidant ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of chemical compositions, antioxidant and biological activities of the essential oils from the gums of plant species growing in Turkey
- Tez No: 136204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu Yağ, Sakız, Reçine, Kimyasal İçerikler, Antioksidant Aktiviteler, Biyolojik Aktiviteler. IV, Essential Oil, Gum, Resin, Chemical Composition, Antioxidant Activities, Biological Activities. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETFatih Tuncay EFE KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET TÜRKİYE'DE YETİŞEN BAZI BİTKİ TÜRLERİNE AİT SAKIZLARDAN ELDE EDİLEN UÇUCU YAĞLARIN KİMYASAL BİLEŞENLERİ, ANTİOKSİDANT VE BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ. Fatih Tuncay EFE Danışman : Doç. Dr. M. Hakkı ALMA Yıl : 2003, Sayfa: 63 Jüri : Doç. Dr. M. Hakkı ALMA : Doç. Dr. Metin DIĞRAK : Doç. Dr. Şengül KARAMAN Bu çalışmada Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Toros Karaçamı, Anadolu Karaçamı), Pinus brııtia Ten. (Kızılcam), Pistacia lentiscus L. (Sakız Ağacı, Damla Sakızı), Pistacia vera L. (Antepfıstığı), Abies cilicica (Göknar, Toros Göknarı), Cedrus libani L. (Lübnan Sediri, Toros Sediri), Amygdalus communis L. (Badem), ve Rhus coriaria L. (Sumak) bitkilerinden temin edilen sakızlar/reçinelerden hidro-destilasyon metodu kullanılarak farklı sürelerde (1, 2, 3 ve 4 saat) uçucu yağlar elde edilmiştir. Bu yağların verimleri, kimyasal içerikleri, antioksidant (%DPPH, indirgeme gücü ve antioksidant aktivite) ve mikrobiyolojik (bakteri ve mantar) aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca, söz konusu uçucu yağların kırılma indeksleri ölçülmüştür. Bu özelliklerden kimyasal içerikler GC/MS; antioksidant aktiviteler Vis-UV; mikrobiyolojik testler disk difüzyon metoduna göre belirlenmiştir. Mikrobiyolojik test için 13 bakteri ve 3 mantar kullanılmıştır. En yüksek ortalama yağ verimi (%10,85) P. vera L. (Antepfıstığı) ve en düşük (%0,84) C libani L. (Lübnan Sediri, Toros Sediri)'de gerçekleşmiştir. Buna karşılık Amygdalus communis L. (Badem) ve Rhus coriaria L. (Sumak)'dan alınan sakız örneklerinde uçucu yağa rastlanmamıştır. Söz konusu uçucu yağların ortak ana bileşeninin en yüksek verimle or-pinen (%24,80-%74,70) olduğu bulunmuştur. Bunu sakız türlerine göre myrcene (A. cilicica), 7,13-abitadiene (C libani L.), /?-pinen (P. vera L.) ve zl3-carene (P. nigra ve P. brutia) takip etmektedir. IIIÖZET:Fatih Tuncav EFE En etkili antioksidant aktivite ve %DPPH Pinus nigra sakızının uçucu yağı için bulunmuştur. En etkili indirgeme gücü Pistacia lentiscus L. yağı için tespit edilmiştir. Söz konusu uçucu yağların sentetik antioksidantlara göre çok az etkili olduğu veya antioksidant özellik göstermedikleri belirlenmiştir. En etkin antimikrobiyal aktiviteye Pistacia lentiscus L.'un uçucu yağının sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFatih Tuncay EFE KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING OF FORESTRY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES M.Sc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF CHEMICAL COMPOSITIONS, ANTIOXIDANT AND BIOLOGICAL ACTIVITIES OF THE ESSENTIAL OILS FROM THE GUMS OF SOME PLANT SPECIES GROWING IN TURKEY FATİH TUNCAY EFE Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Hakkı ALMA Year: 2003 Pages: 63 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Hakkı ALMA : Assoc. Prof. Dr. Metin DI?RAK : Assoc. Prof. Dr. Şengül KARAMAN In this study, essential oils were obtained from gums/resins of Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana, Pinus brutia Ten., Pistacia lentiscus L., Pistaciq vera L., Abies cif idea L, Cedrus libani L, Amygdalus communis L and Rhus coriaria L. by using hydro-distillation method at different periods (1, 2, 3 and 4 hours). The yields, chemical composition, antioxidant (%DPPH, reducing power and antioxidant activity) and microbiological (bacterium and fungus) activities of these essential oils were investigated. The chemical contents were determined by GC/MS, antioxidant activities were determined by vis-UV and the microbiological activities were determined according to disc-diffusion method. In the microbiological tests, 13 bacteria and 3 fungi were used. In addition, the refraction indexes of these oils were measured. While the highest mean yield (10.85%) of essential oil was found for the gums of P. vera L., the lowest mean yield (0.84%) of the oil was determined for gums from C. libani L. However, there wasn't obtained any essential oil from gums of A. communis L and R. coriaria L. It was determined that or-pinene was the major common component for all the essential oils mentioned above with the highest yield of 24.80%-74.70%, followed byABSTRACTFatih Tuncav EFE myrcene (A. cilicica), 7,13-abitadiene (C. Hbani L.), /J-pinene (P. vera L.) and A3- carene (P. nigra Arn. subsp. pallasiana and P. brutia Ten.). The most effective antioxidant activity and %DPPH values were found for the essentia] oil of Pin us nigra Arn. subsp. pallasiana. The most effective reducing power was in the essential oil of P. lentiscus L. Also, it was determined that all the essential oils mentioned above had little antioxidant effect or haven't in comparison to control. It was also determined that all the essential oils showed anti-bacterial activities. Particularly, P. lentiscus L gave the most effective anti-microbiological activity.