(4e,5e)1,3-bis{4-[4-brommetilfenilamino)metil]fenil}-2 tiyooksaimidazolin-4-5-dion dioksim ve bazı geçiş metal komplekslerinin sentezi
Synthesis of (4e,5e)-1,3-bis{4[(4-bromidephenyl amino)methyl]phenyl}-2-thiooxaimidazoline-4,5-dione dioxime and its some transition metal complexes
  1. Tez No: 136205
  2. Yazar: AYŞE BAYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜKERREM KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksim, metal kompleks, geçiş metalleri. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETS. Avse BAYDEMİR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET (4E,5E)-1,3- BIS{4-[(4-BROMFENIL AMINO)METILEN]FENIL}-2- TİYOOKSAİMİDAZOLİN-4,5-DİON DİOKSİM VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ S. AYŞE BAYDEMİR DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Mükerrem KURTOĞLU Yd : 2003 Sayfa: 63 Jüri Yrd. Doç. Dr. Mükerrem KURTOĞLU Doç. Dr. Mehmet TÜMER Yrd. Doç Dr. Musa GÖĞEBAKAN Fizikokimyasal özellikleri, reaktivite özellikleri ve tıp alanında, bioorganik sistemlerde, katalizlemede, elektrokimyasal ve elektrooptik algılayıcüardaki potansiyel uygulamaları sebebiyle oksimler ve metal kompleksleri şu anda en çok ilgi çeken konulardan biridir. F/c-dioksimlerle hazırlanan komplekslerin dayanıklılığından B12 vitamini ve metal analizlerini aydınlatmada geniş bir şekilde yararlanılmaktadır. Synanogen-di-N-oksit ve N,N'-bis {4[(4-bromfenilamino)metil]fenil}tiyoüre} ile yeni bir v/c-dioksim hazırlanmıştır. LH2 ligandmm Ni(DI), Cu(II), Co(H), ile oluşturduğu mononükleer komplekslerde metal-ligand oranı oksimlerin metal komplekslerinin çoğunda olduğu gibi 1:2 şeklindedir. Sentezi yapılan bileşiklerin yapdarı, *H NMR, ER ve UV-Vis gibi spektroskopik ve bazı analitik metotlarla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTS. Ayşe BAYDEMİR UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU BMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT SYNTHESIS OF (4E,5E)-l,3-BIS{4-[4-BROMOPHENYL AMINO) METHYL]PHENYL}-2-THIOOXAIMIDAZOLINE-4,5-DIONEDIOXIME AND ITS SOME METAL COMPLEXES S. AYŞE BAYDEMİR SUPERVISOR : Assis. Prof. Dr. Mükerrem KURTO?LU Year : 2003 Pages: 63 Jury : Assis. Prof. Dr. Mükerrem KURTO?LU : Asso. Prof. Dr. Mehmet TÛMER : Assis. Prof. Dr. Musa GÖ?EBAKAN Oximes and their metal complexes are of current interest for their rich physicochemical properties, reactivity patterns and potantial applications in many important chemical processes in the areas of medicine, bioorganic systems, catalysis, elecro-chemical and electrooptical sensor. The high stability of the complexes prepared with vzc-dioxime ligands has been extensively used for various purposes including model metal analysis. A new v/c-dioxime ligand, (4E,5E)-l,3-bis{4-[4-bromophenylamino) methyl] phenyl}-2-thiooxaimidazoline-4,5-dione dioxime has been prepared from N-N'- bis{4-[(4-bromophenylamino)methyl)phenyl}tioüre and cyanogendi N-oxide. Mononuclear M(LH)2.where M=Ni (EQ, Cu (n), Co (II), of LH2 have been obtained with a metakligand ratio 1:2 through N,N-coordinating as the most of the v/c-dioximes. *H NMR, IR and UV-vis are presented. Key Words : Oxime, metal complex, transition metals. IV