Binükleer geçiş metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and antimicrobial activity studies of binuclear transition metal complexes
- Tez No: 136206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bases, stability constant, potentiometry, binuclear, antimicrobial, activity. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETZevnettin MAZLUM KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET BİNÜKLEER GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Zeynettin MAZLUM DANIŞMANI: Doç. Dr. Mehmet TÜMER Yü:2003 Sayfa: 57 Jüri : Prof. Dr. Selahattin SERİN Doç. Dr. Mehmet TÜMER Doç. Dr. Metin DIĞRAK Bu çalışmada, 2,6-di-formil-4-metilfenoI ve 2,6-di-formil-4-tert-butilfenol karbonil bileşikleri ile çeşitli aromatik amin türevleri alkollü ortamda reaksiyona sokularak altı Schiff baz ligandı ve bunların Cu(II), Co(II) ve Ni(II) binükleer metal kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen ligandlar ve kompleksleri, elmentel analiz, 1H(I3C)-NMR, FT-IR, UV, Kütle Spektroskopisi, magnetik moment ve iletkenlik ölçümü ile karakterize edilmiştir. Kompleksler binükleer yapıda olup katyonik bir forma sahiptirler. Ligandların, azot atmosferinde, 25 °C'de birleştirilmiş pH elektrodu kullanarak dioksanda stokyometrik protonasyon sabitleri tayin edilmiştir. Asitlik sabitlerinin hesaplanması sırasında PKAS paket programı kullanılmıştır. Ligandlar ve komplekslerinin antimikrobiyal aktiviteleri farklı mikroorganizmalar üzerinde incelenmiştir. Anahtar Kelimeler Schiff bazı, stabilite sabiti, potansiyometri, binükleer, antimikrobiyal, aktivite. in
Özet (Çeviri)
ABSTRACTZeynettin MAZLUM UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMANT OF CHEMISTRY MSc THESHS ABSTRACT SYNTHESIS, CHARACTERISATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY STUDIES OF BINUCLEAR TRANSITION METAL COPLEXES Zeynettin MAZLUM Supervisor: Doç. Dr. Mehmet TÜMER Year -.2003, Pages : 57 Jury:Prof. Dr. Selahattin SERİN Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMER Assoc. Prof. Dr. Metin DI?RAK In this study, six Schiff base ligands and their Cu(II), Co(II) and Ni(II) metal complexes have been synthesized derived from reaction of the 4-Methyl-2,6-di- formylphenol and 4-tert-butyl-2,6-di-formylphenol with various aromatic amine derivatives in alcoholic media. Synthesized ligands and their metal complexes have been characterized by elemental analyses, 1H(13C)-NMR, FT-IR, UV, mass spectral data, magnetic moment and conductivity measurements. All complexes have cationic forms and binuclear nature. Stoichiometric protonation constants of the ligands have been determined potentiometrically in dioxan using a combined pH electrode at 25 °C, under nitrogen atmosphere. The calculation of the protonation contants have been done using a PKAS computer programme. Antimicrobial activity studies of the ligands and their metal complexes have been studied on various microorganisms.