Martensite dönüşümlerinin kristalografik teorileri ve sonsuz küçük deformasyon yaklaşımı
Crystallographic theories of martensitic transformations and infinitesimal deformation approach
  1. Tez No: 136207
  2. Yazar: RAMAZAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faz dönüşümleri, kristalografî, Martensite, Austenite fazları. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET RAMAZAN GUNGOR KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET MARTENSİTE DÖNÜŞÜMLERİN KRİSTALOGRAFİK TEORİLERİ VE SONSUZ KÜÇÜK DEFORMASYON YAKLAŞIMI Ramazan GÜNGÖR DANIŞMAN: Prof. Dr. AB DOĞAN Yd: 2003, Sayfa: 28 Jüri: Prof. Dr. Ali DOĞAN Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN Yrd. Dr. Yaşar ÇİL Martensite dönüşümlerinin fenomenolojik kristalografik teorisi sonsuz küçük deformasyon yaklaşımım kullanılarak, yeniden formüle edildi. Habit düzlemi yönelimi, örgü invaryant kesmesinin yönü ve büyüklüğü, ana ve ürün fazlar arasındaki yönelim bağıntısı, vs. için basit analitik çözümler kübikten tetragonale dönüşüm için türetildi Türetilen sonuçlar bir örnek olarak Zirconia ve In-Tl alaşımlarında kübikten tetragonale dönüşüm için, elde edilenlerle bilinen fenomenolojik teoriden elde edilen sonuçlar sayısal olarak karşılaştınldı. Ayrıca mevcut ve fenomenolojik kristalografik analizlerin sonuçlarmdaki farklılıkların beklenen büyüklüğü tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RAMAZAN GÜNGÖR UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES DEPARMENT OF PHYSICS MSc THESIS ABSTRACT CRYSTALLOGRAPHIC THEORIES OF MARTENSITIC TRANSFORMATIONS AND INFINITESIMAL DEFORMATION APPROACH Ramazan GÜNGÖR Supervisor : Prof. Dr. Aü DO?AN Year : 2003, Pages: 28 Jury : Prof. Dr. Ali DO?AN Assoc Prof. Dr. Şükrü ÖZGAN Assist. Prof. Dr. Yaşar ÇİL The infinitesimal deformation approach has been used to reformulate the phenomenological crystallographic theory of martensitic transformations. Simple analytical solutions for the habit plane orientation, the direction and magnitude of the lattice invariant shear, the orientation relationship between parent and product phases, etc. Were derived for the cubic to tetragonal transformation. The derived results were numerically compared with those obtained from the original phenomenological theory by taking the cubic to tetragonal transformation in the zirconia and In-Tl alloys as an example. The expected magnitude of the differences in solutions between the present and phenomenological analyses was also discussed. Key Words : Phase transformations, crystallography, Martensite, Austenite phases. Ill