Ultrasonik-doppler işaretlerinin modern yöntemlere izgel çözümlenmesi için veri toplama sisteminin gerçekleştirilmesi
To Realize a data collection system for spectral analyzing of ultrasonic doppler signals with modern methods
- Tez No: 136208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KIYMIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: SİNYAL ANALİZİ, STFT, WAVELET, SİNYAL SİMÜLASYONU III, SIGNAL ANALYSIS, STFT, LABVffiW, SIGNAL SIMULATION IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET ALPER DIZIBUYUK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ULTRASONİK-DOPPLER İŞARETLERİNİN MODERN YÖNTEMLERLE İZGEL ÇÖZÜMLENMESİ İÇİN VERİ TOPLAMA SİSTEMİNİNGERÇEKLEŞTİRİLMESİALPER DIZD3UYUK DANIŞMAN: Doç. Dr. M. Kemal KTYMK Yıl: 2003 Sayfa : 98 Jüri : Doç. Dr. M. Kemal KIYMDX : Doç. Dr. Fikret ANLI : Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit SUBAŞI Ultrasound Doppler tekniği spektral analiz yöntemleri kullanılarak damarlardaki kanın Doppler akış hızını elde etmede yaygın olarak kullanılmaktadır, özellikle Doppler sinyalleri gibi durağan olmayan sinyallerin spektral analizinin yapılması sırasında zaman ve frekans çözünürlüğünün her ikisinin yanında spektral kararlılık da önemli bir yer tutmaktadır. Kullanılacak analiz yönteminin yeterli iyilikte olması gerekmektedir. Bu çalışmada NI LABVIEW program geliştirme uygulaması ile oluşturduğumuz darbeli Doppler laminar kan akış sinyal simülasyonu kullanılarak FFT, STFT, AR ve WAVELET spektral analiz yöntemleri karşılaştırmak olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
APSTMÇTALPfiR^lznujYW UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCffiNCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT TO REALIZE A DATA COLLECTION SYSTEM FOR SPECTRAL ANALYZING OF ULTRASONIC DOPPLER SIGNALS WITH MODERN METHODS ALPER DIZD3UYUK Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Kemal KIYMHC Year: 2003 Pages: 98 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Kemal KTYMHC : Assoc Prof. Dr. Fikret ANLI : Assist. Prof. Dr. Abdfilhamit SUBAŞI Doppler Ultrasound techniques are widely used in medical applications to extract the Doppler blood flow velocity in the arteries via spectral analysis. Both of the time and frequency resolutions and also spectral stability are stay important roles during the spectral analysis of non-stationary signals like as Doppler signals. The used analysis methods requested to have enough acceptability In this study FFT, STFT, AR and WAVELET spectral analysis/estimation methods are investigated by making some comparisons by using the“pulsed Doppler laminar blood flow signal simulation”programmed via NI LABVTEW is a program development application.