Rafine yemeklik yağların renklerinin iyileştirilmesinde yeni bazı işlemlerin etkisinin incelenmesi
The Study on the effects of some new processes on the color improvement of refined edible oil
- Tez No: 136210
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel yağ, renk, adsorpsiyon, ağartma, ağartma toprağı, aktif karbon, pamuk tohumu yağı, hidrojen peroksit. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZETBahri ÖZSİSLİ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET RAFİNE YEMEKLİK YAĞLARIN RENKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNDE YENİ BAZI İŞLEMLERİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahri OZSISLI Danışman : Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl: 2003 Sayfa : 25 Jüri : Prof. Dr. Selahattin SERİN : Doç. Dr. Mehmet TÜMER : Yard. Doç. Dr. K. Sinan DAYISOYLU Bu çalışmada pamuk tohumundan elde edilen ham yağın rafinasyonu sırasında uygulanan yeni bazı işlemlerin, yağdaki zayiat, renk, serbest asittik ve peroksit değerleri üzerine etkisi incelenmiştir. Çiğitten elde edilen ham yağın nötralizasyonunda kullanılan sudkostik miktarının yağdaki zayiat, renk, serbest asittik değerleri üzerine etkisi incelenmiştir. Ayrıca belirli oranlarda kullanılan ağartma toprağının, aktif karbonun, ağartma toprağı ite aktif karbonun karışımlarının, FeCb ile H2O2 çözeltilerinin seperatör çıkışlı nötral yağdaki zayiat, renk, serbest asitlik değerleri üzerine etkisi araştırılmış olup sadece H2O2 uygulamasına özgü olmak üzere ayrıca peroksit tayini yapılmış ve peroksit değeri hesaplanmıştır. Yağda bulanıklığı ve rengi etkileyen sakız, mum gibi safsızlıklarm giderilmesinde kullanılan ağartma toprağının, aktif karbona göre iki kat daha fazla etken olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBahri QZSISLI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT THE STUDY ON THE EFFECTS OF SOME NEW PROCESSES ON THE COLOR IMPROVEMENT OF REFINED EDIBLE OILS Bahri OZSISLI Supervisor : Professor Selahattin SERİN Year: 2003 Pages : 25 Jury : Professor Selahattin SERİN : Associate Professor Mehmet : Assistant Professor K. Sinan DAYISOYLU In this study, the effects of some of the new processes, on the oil loss, color, free acidity and peroxide values were studied during the crude cotton seed oil rafination. The effects of different amounts of bleaching clay, active carbon, the combination bleaching clay and active carbon, FeCl3 and H2O2 solutions and also % 23 NaOH neutralization solution on oil loss, color and free acidity values of the neutralized oil were studied. Peroxide values were also calculated for the samples treated with H2O2 solutions. Bleaching clay was found to be twice more effective then active carbon in removing inpurities such as gums and waxes which cause turbidity and color loss in oils. Key words : Vegetable oil, color, adsorption, bleaching, bleaching clay, activated carbon, cotton seed oil, hydrogen peroxide. Ill