CsNO3, La2O3 ve CeO2 bileşikleri ile Ba ve Sm elementlerinin K tabakasından L ve M tabakalarına boşluk geçiş ihtimallerinin hesaplanması
Calculation of the vacancy transfer probability from K shell to L and M shells for CsNO3, La2O3 ve CeO2 compounds and Ba, Sm elements
- Tez No: 136211
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-ray, Vacancy Transfer Probability rv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETMERVE ESKITÜTÜNCÜ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET CsN03, La203 ve Ce02 BİLEŞİKLERİ ile Ba ve Sm ELEMENTLERİNİN K TABAKASINDA L ve M TABAKALARINA BOŞLUK GEÇİŞ İHTİMALİYETLERİNİN HESAPLANMASI Merve ESKITUTUNCU DANIŞMAN : Doç. Dr. Adnan KÜÇÜKÖNDER Yıl : 2003 Sayfa : 47 Jüri : Prof. Dr. Adnan Kfiçfikönder : Yrd. Doç. Dr. Ömer Söğüt : Yrd. Doç. Dr. Muhsin Ezer Bu çalışmada CSNO3, La203 ve Ce02 bileşikleri ile Ba ve Sm elementlerinin K tabakasından L ve M tabakalarına boşluk geçiş ihtimaliyetleri hesaplandı. Numuneler 75 mCi'lik 241Am radyoizotop kaynağından yayınlanan 59, 543 keV'lik gama ışınları ile uyarıldı. Numunelerden yayınlanan karakteristik x- ışmlarını saymak için (FWHM 5,9 keV'de 155 eV) Si (Li) katıhal dedektörü kullanıldı. Hesaplamalar sonucunda K tabakasından L2 alt tabakasına ve M tabakasına boşluk geçiş ihtimaliyetlerinin artan atom numarası ile azaldığı gözlendi. Bulunan sonuçlar hesaplanan teorik değerlere karşılaştırıldı. Anahtar Kelimeler : X-ışını, Boşluk Geçiş İhtimali yeti III
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMERVE ESİOTÜTÜNCÜ KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM ÜNIVERSTY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PHYSICS MSc THESIS ABSTRACT Calculation of the Vacancy Transfer Probability from K Shell to L and M Shells for CsNOj, La2Os, Ce02 Compounds and Ba, Sm Elements Merve ESKİTÜTÜNCÜ Supervisor: Prof.Dr. Adnan KÜÇÜKÖNDER Year :2003 Page: 47 Jury : Prof. Dr. Adnan KÜÇÜKÖNDER : Assist Prof. Dr. Ömer SÖ?ÜT : Assist Prof. Dr. Muhsin EZER In this work, vacancy transfer probability from K shell to L and M shells were calculated for CsNOa, La2©3, CeOa compounds and Ba, Sm elements. The samples were excited by 59343 keV gamma rays emitted from 241Am radioisotope source with 75 mCi. In order to caunt charesteristic x-rays emitted from samples, solid state Si(Lf) dedector (FWHM 5.9 keV at 155 eV) was used. It was shown that vacancy transfer probabilities from K shell to la subsheil and M shell increased with increasing atomic number and vacancy transfer probability from K shell to L3 subshell decreased with increasing atomic number. The experimentally obtained results were compared with teoreticalîy calculated results.