Bazı ekmeklik (Triticum aestivum L.em thell) buğday çeşit ve hatlarının kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some quality characteristics of common wheat (T. aestivum L. em thell) cultivars and lines
- Tez No: 136229
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN KARAALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Common wheat, quality characteristics. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÛMJ ?? -, QmtXUimtC KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET BAZI EKMEKLİK (Triticum aesâvmm L. Em Thelt) BUĞDAY ÇEŞİT VE HATLARININ KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZAY KÖMEÇ DANIŞMAN: Prof. Dr. Sadrettim KARAALTÎN Yd: 2003 Sayfa:....... Jüri: Prof. ör. Sadrettin KARAALTIN Doç. Dr. Fatih KILLI Yrd. Doç. Dr. Sinan DAYISOYLÜ Bu çalışma, Kahramanmaraş koşullarında, 2000-2001 yetiştirme sezonunda üretilen bazı ekmeklik b«ğday çeşit ve hatlarının kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 7 çeşit ve 11 hat kullanılmıştır. Tesadüf parselleri deneme planına gör® 4 tekerrürü olarak yiırütüSsffl çalışmada pr©teim oranı, yaş ve tara öz oranı, camsı ve unsu tene oramı, 1000 tane ve hektolitre ağırlığı, tohum hacmi ve yoğurma stresi özellikleri incelenmiştir. Çalışmada incelenen bütün özellikler yönünden çeşit ve hatlar arasında önemli farklılıkların olduğa belirlenmiştir. En yüksek protein oranı 1023 (TOW'S“ /PEW'S”), kuru 8z oranı 1007 (ChüV), unsu turn oranı 1028 (Kasyon // PvnV / SpıruvV), 1000 tane ağırlığı 1016 (BOW'VY CROWV) hattından; en yüksek yaş öz oranı Gcnç-99, camsı tane ©ram Cîolia, hektolitre ağırlığı Adana-99, tohum hacmi ve yoğurma süresi Bal-Aîilk çeşidinden elde edilmiştir. Anahtar Kelimden Kalite özellikleri, Ekmeldik Buğday (Triticum aestivum L.). n
Özet (Çeviri)
APŞTOACT. ? Q^yKflMEC UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT DETERMINATION OF SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF COMMON WHEAT (71 Aesthum L. Em TheO) CULTIVARS AND LINES Özay KÖMEÇ Supervision Prof. Dr. Sadretlfa KARAALTIN Year: 2M3 Page: Jury: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Assoc. Doç. Dr. Fata KILL! Assist Yrd. Doç. Dr. Siman DAYISOYLU This study was conducted to determine the quality characteristics of common wheat cultivars and lines which were grown under Kahramanmaraş conditions in 20W-2001 growing season. In the study, seven cultivars and eleven lines were used as wheat materials. The study in randomized plots design with four replications. Protein content, wet and dry gtatem, fkrariness seed ratio, 1000 seeds weight, hectolitre weight, seed volume, mixing time properties were investigated. It was determined that there were significant differences among the cultivars and Sines for the investigated characteristics. The highest protein content, dry gluten content, flouriness seed ratio and 1000 seeds weight were obtained from 1023 (TOW'S“ / PEW'S”), 1007 (ChilTV*), 102S (Kasyon // PvnV / SpruvV) and 1016 (BOW's“ /CROW's”) lines respectively. Genç-» for wet gluten content, Adana-99 for hectolitre weight, Bal-Atilia for seed volume and mixing time gave the highest values.