Kahramanmaraş ilinde keçi üretim sistemleri ve kıl keçisi ile Toros alaca keçilerinin performanslarının saptanması
Goat production systems in Kahramanmaraş and determination of performance of hairy goat and Toros multi-colored goat
  1. Tez No: 136233
  2. Yazar: MUSTAFA HAYTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇALIŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hairy Goat, Toros Mnlti-Colored Goat, Milk Yield, Goat Production Systems VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETMustafa HAYTA KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ İLİNDE KEÇİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE KIL KEÇİSİ İLE TOROS ALACA KEÇİLERİNİN PERFORMANSLARININ SAPTANMASI Mustafa HAYTA DANIŞMAN : Yrd. Doç. ör. Süleyman ÇALIŞLAR Yıl : 2003, Sayfa : 84 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Süleyman ÇALIŞLAR : Doç. Dr. Durmuş OZTÜRK : Yrd. Doç. Dr. Adem EROL Bu çalışma Kıl Keçisi ile Toros Alaca keçilerinin Kahramanmaraş koşularında karşılaştırmalı olarak performanslarının saptanması ve üretim sistemlerinin ortaya konması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonucunda Kahramanmaraş ili ovalık alanlarında keçi üretim sistemlerinin (İşletme tiplerinin); aile işletmeleri, tarım işletmesi içinde keçi yetiştiriciliği ve ekstansif keçiciîik işletmeleri olmak üzere üç tarada yapıldığı tespit edilmiştir. Aile işletmeleri: Ailenin süt ve/veya et gereksinimini karşılayacak kadar (1-9 baş) keçi yetiştiren işletmelerdir. Tanm işletmesi içinde keçi yetiştiriciliği: Keçiden elde ettikleri geliri yan gelir olarak gören ve l§-80 baş arası keçi yetiştiren işletmelerdir. Ekstansif keçiciîik işletmeleri: İşletme gelirinin tamamı ya da büyük bir kısmını karşılayacak kadar (20-300 baş) keçi yetiştiren işletmelerdir. Bu işletmelerin %48'i aile işletmeleri, %18'i tarım işletmesi içinde keçi yetiştiriciliği ve %34'ü is® ekstansif keçiciîik işletmeleridir. Aile işletmeleri başına düşen keçi sayısı 3.53 ± 0.26 baş, tanm işletmesi içinde keçi yetiştiriciliği basma düşen keçi sayısı 30.32 ± 4.24 baş ve ekstansif keçiciîik işletmeleri başına düşen keçi sayısı ise 88.85 ± 8.63 baştır. Kahramanmaraş ilinde Kıl Keçilerinin günlük ortalama süt verimi ÇuIIu köyünde 604.61 ± 8.92 g, Şerefoğlu köyünde ise 594.57 ± 12.63 g; sağımda elde edilen ortalama süt miktarı Çuiîu köyünde 122.78 ± 1.58 kg, Şerefoğlu köyünde ise 131.81 ± 2.68 kg olarak; Toros Alaca keçilerinin günlük ortalama süt verimi Çulîu köyünde 694.36 ± 10.47 g, Şerefoğlu köyünde ise 623.21 ± 25.31 g; sağımda elde edilen ortalama süt miktarı Çullu köyünde 141.64 ± 1.70 kg, Şerefoği» köyünde ise 137.83 ± 6.29 kg olarak bulunmuştur. Irkların farklı olması istatistik! olarak çok önemli IIIÖZETMustafa HAYTA (P0.05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT_____Mustafa HAYTA UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE MSc THESIS ABSTRACT KAHRAMANMARAŞ İLİNDE KEÇİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE KIL KEÇİSİ İLE TOROS ALACA KEÇİLERİNİN PERFORMANSLARININ SAPTANMASI Mustafa HAYTA Supervisor : Asist. Prof. Dr. Süleyman ÇALIŞLAR Year : 2003, Pages : 84 Jury : Asist. Prof. Dr. Süleyman ÇALIŞLAR : Assoc. Prof. Dr. Durmuş ÖZTÜRK : Asist. Prof. Dr. Adem EROL This study was carried out using hairy goat and Toros multi-colored goat as experimental material to determine comparative performance and find out the production systems applied by the local farmers in Kahramanmaraş region. The goat production systems applied in Kahramanmaraş plains were classified in three groups namely family farming (just for the meat and milk consumption of the family, 1-9 goats), goat production in integrated farms (as additional income for the farmers, 10-80 goat) and extensive farming managements (all or most of the income comes from the goat production, 20-300 goats). The 48% of total production system was determined as family farming, 18% of them were integrated farming and 34% of them were determined as intensive farming system. Average goat number per family farming, integrated and intensive farming systems were determined as 3.53 ± 0.26, 30.32 ± 4.24, 88.85 ± 8.63 respectively. Average daily milk yield of hairy goats and Toros multi-coloured goats were recorded as 604.61 ± 8.92 g and 69436 ± 10.47 g respectively in Culm village whilst total milk yield was recorded as 122.78 ± 1.58 kg and 141.64 ± 1.70 kg for milking period for the same region. Average daily milk yield of hairy goats and Toros multi coloured goats were recorded as 594.57 ± 12.63 g and 623.21 ± 25.31 g respectively in Serefoğlu village, whilst total milk yield was recorded as 131.81 ± 2.68 kg and 137.83 ± 6.29 kg for milking period for the same region. The difference between two races for average milk yield and total milk yield for milking period was highly significant (P0.05) for the total milk yields for milking period. The interaction between races and farming management systems was statistically significant for both average daily milk yield and total milk yield for milking period (P< 0.05). Live weights for 12, 18, 24 and 30 months of the Toros multi-colored goats were determined as 25.42 ± 1.051 kg, 34.71 ± 1.131 kg, 37.94 ± 0.999 kg and 43.52 ± 0.792 kg; respectively; and the weights at the birth, at the weaning off, at 12 and 19 months for hairy goats were recorded as 3.35 ± 0.072 kg, 14.43 ± 0.126 kg, 28.11 ± 0.327 kg and 39.88 ± 0.184 kg respectively. For hairy goats; fertility rate, sterility rate, birth rate, abortion rate, percentage of lamb for per delivery, viability ratio at the weaning off, twin ratio were recorded as 93.75%, 6.25%, 79.46%, 15.24%, 115.54%, 84.12%, 15.54% respectively.