Kahramanmaraş ili sığır besi işletmelerinin yapısal durumları ile uygulanan sistemlerin araştırılması
A Study on the structure of beef cattle farms and systems applied by farmers in Kahramanmaraş region
- Tez No: 136234
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sığır Besiciliği, Yem Bitkileri, Ahır Sistemleri III, Beef Cattle Feeding, Forages, Beef Cattle Hosing IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETServet AKTAS KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ İLİ SIĞIR BESİ İŞLETMELERİNİN YAPISAL DURUMLARI İLE UYGULANAN SİSTEMLERİN ARAŞTIRILMASI Servet AKTAŞ Danışman: Prof. Dr. Onur DENİZ Yıl : 2003 Sayfa: 63 Jüri : Prof. Dr. Onur DENİZ : Doç. Dr. Durmuş ÖZTÜRK :Yrd. Doç. Dr. Adem EROL Kahramanmaraş ilindeki sığır besi işletmelerinin yapısal durumları ile uygulanan sistemlerin ortaya konulması amacı ile anket çalışması yapılmıştır. İşletme sahiplerinin % 35'i sadece besicilik yaparken, geriye kalan % 65'lik kısım besiciliğin yanı sıra diğer iş kollarıyla da uğraşmaktadır. İşletmelerin % 50'den fazlası yem bitkisi ekimi yapmayarak ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamaktadırlar. İşletmelerdeki ahırların % 94'ünü kapalı bağlı duraklı sistem ahırları oluşturmaktadır. Ahırların % 76'sı projelerine uygun şekilde inşa edilmiştir. Besiye alınacak danalar hayvan pazarlarından ve çevre köylerden temin edilmektedir. İşletmelerin % 98'i besi materyali olarak kültür ırkı ve melezlerini tercih etmektedir. İşletmelerin % 80'i erkek sığır besisi yaparken, % 4'ü dişi sığır ve % 16'sı ise erkek ve dişi sığır karışık besi yapmaktadır. Kaba yem kullanımı ilçelerde değişiklik göstermektedir: Elbistan, Göksün ve Afşin'de kaba yem olarak yaş pancar posası kullanılırken, Merkez, Türkoğlu ve Pazarcık ta kaba yem olarak tahıl samanı kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTServet AKTAS KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM UNIVERSTY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE MSc THESIS ABSTRACT A STUDY ON THE STRUCTURE OF BEEF CATTLE FARMS AND SYSTEMS APPLIED BY FARMERS IN KAHRAMANMARAŞ REGION Servet AKTAŞ Supervisor : Prof. Dr. Onur DENİZ Year : 2003 Page: 63 Jury : Prof. Dr. Onur DENİZ : Assoc. Prof. Dr. Durmuş ÖZTÜRK : Assist. Prof. Dr. Adem EROL A survey was conducted to outline the current status of beef cattle production plants in Kahramanmaraş. Owners of the production plants deal with beef cattle raising and other additional occupations along with beef cattle raising at the range of 35 and 65%, respectively. Greater than 50% of the plants do not plant forage and purchase it from outside. Stanchion barns are contributed 94% of the beef cattle plants. Beef cattle barns are designed on appropriate construction plans. Feedlot cattle are brought from local animal fairs and surrounding villages. Pure-bred and cross-bred materials are preferable by the production plants at 98%. Feedlot plants are comprised of 80% male, 4% female and 16% male and female beef cattle. Forage usage differs from province to province as follows: wet beet pulp in Elbistan, Göksün and Afsin, straw in Central, Türkoğlu and Pazarcık. Results were computed from the questionnaire of survey among the provinces.