Kahramanmaraş ili Merkez ilçede süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri
Structural characteristics, problems and solutions of dairy farms in the Central district of Kahramanmaras
- Tez No: 352093
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Süt Sığırcılığı, Yapısal Özellikleri, Kahramanmaraş
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş ili Merkez ilçede süt sığırcılığı yapan işletmelerin sosyo-ekonomik yapısı ve sorunlarına ilişkin bazı çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışmanın ana materyalini Kahramanmaraş Merkez ilçede oransal örnekleme yöntemi ile seçilen 81 adet süt sığırı işletmesine ait anketlerden elde edilen veriler oluşturmuştur. İşletme başına ortalama süt sığırı sayısı 7.65 baş olup, inek başına günlük süt verimi 16.27 kg, bir laktasyon döneminde elde edilen süt miktarı 4621.0 kg/baş, ortalama sağım süresi 282 gün olarak tespit edilmiştir. İşletmecilerin %71.6'sı süt sığırcılığı dışında farklı bir işte çalışmaktadır. İşletmelerin %55.6'sı el ile sağım yapmakta, %44.3'ü süt sağımında makine kullanmakta oldukları tespit edilmiştir. İşletmelerin % 59.3'ü sağılan sütü plastik bidonda ve %24.7'si güğümde muhafaza etmektedir. İşletmecilerin, %98.8'inin kesif yemi ve %72.8'inin kaba yem ihtiyacını işletme dışından temin etikleri saptanmıştır.İşletmelerin %81.5'i ürettikleri sütü toplayıcılar vasıtasıyla pazarlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop some solutions to socio-economic structure and problems of dairy farms in the central district of Kahramanmaras province. The main material of this study is the original data that obtained from the face to face surveys performed on 81 dairy farms with sampling method in the central district of Kahramanmaras province. The average number of milk cows per farm was 7.65, daily milk yield per cow was 16.27. On a lactation period, milk yield per cow was 4.621.0 kg and the average lactation period was 282 days respectively. 71.6% of the farms has been working at a job other than dairy farming. While 55.6% of the farms doing them milking by hand, 44.3% were using milking machine on 59.3 % of the dairy farms used jerrycan and 24.7% of them used billy can for preserving milk. Concentrated feed rate of 98.8% and 72.8% rate of roughage was provided outside the farms. Milk was marketed by takers at a rate of 81.5%. KeyWords: DairyFarming, Structural Characteristics, Kahramanmaras.