Kahramanmaraş ili kentsel alanda hayvansal gıda maddeleri tüketimi ve gelir-harcama esneklikleri
The Structure of animal originated food consumption in the urban areas of K. Maraş province and income expenditure elasticity
- Tez No: 77029
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hayvansal Gıda Tüketimi, Gelir-Harcama Esnekliği, KMaraş, Animal Originated Food Consumption, Income Expenditure Elasticity, K.Maraş
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, KMaraş ili kentsel alanda hayvansal gıda maddeleri tüketim durumu ile gelirin tüketim üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana materyalini, KMaraş ili kentsel alanda kümelendirilmemiş olasılık örneklemesi metodu ile belirlenen 192 aileden, Ekim-Kasım 1996 tarihleri arasında anket yoluyla derlenmiş veriler oluşturmaktadır. Ailelerin gelir, tüketim ve harcamalarına ait veriler 1996 yılı Eylül ayını kapsamaktadır. Araştırma alanında, 1996 yılı Eylül ayında, aileler aylık 47.739.000 TL olan ortalama gelirlerinin %12,1'ini oluşturan 5.756.000 TL'sını hayvansal gıda maddeleri tüketimi için ayırmaktadırlar. Bunun %24,2'si kırmızı et, %11,1'i beyaz et, %8,1'i et mamulleri, %10,2'si süt, %37,2'si süt mamulleri ve %9,2'si yumurta tüketimi için harcanmıştır. Gelir-harcama esneklikleri sığır etinde 0.62, koyun etinde 0.63, keçi etinde 0.65, tavukta 0.73, balıkta 0.97, et mamullerinde 1.24, sütte 0.75, yoğurtta 0.37, tereyağında 0.96, peynirde 1.09, dondurmada 0.56 ve yumurtada 0.19 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, KMaraş ili kentsel alanda anket yapılan ailelerin gelirleri arttıkça genellikle hayvansal gıda maddeleri tüketim miktarlarının arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the consumption of animal originated food products and the effect of income to the consumption in K.Maraş. The research material is the data gathered by a survey application conducted on 192 families living in urban areas of K.Maraş Province during the dates between October- November 1996. Data related to income, consumption and expenditure of families cover September 1996. In the research area, in September 1996, 5.756.000 TL which covers 12.1 % of the average family income spent for the consumption of animal originated food products. This expenditure consists of 24.2 % for red meat, 11.1 % for white meat, 8.1 % for meat products, 10.2% for milk, 37.2% for dairy products, 9.2 % for egss that were spent by family. Income-expenditure elasticity is 0.62 for beef meat, 0.63 for sheep meat, 0.65 for goat meat, 0.73 for poultry meat, 0.97 for fish meat, 1.72 for meat products, 0.76 for milk, 0.37 for yoghurt, 0.96 for butter, for 1.09 cheese, 0.56 for ice cream and 0.22 for eggs. According to the results of this research, it was determined that the more income the surveyed families have, the more amount of animal food products consumed.