Dikey bir levhada laminer şartlarda doğal ısı taşınımının sonlu farklar metodu ile incelenmesi
Investigation of natural convection with finite difference method on avertical plate in laminar conditions
  1. Tez No: 136269
  2. Yazar: NUR TERLEMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERİŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım, dikey levha, sonlu farklar, sonlu elemanlar, Natural convection, vertical plate, finite difference, finite elements
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET DİKEY BİR LEVHADA L AMINER ŞARTLARDA DOĞAL ISI TAŞINTMININ SONLU FARKLAR METODU İLE İNCELENMESİ TERLEMEZOĞLU, Nur Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Ali Erişen Kasım 2003, 62 sayfa Bu çalışmada, dikey bir levhada doğal taşınımla ısı transferi problemi incelenmiştir. İncelemede Gr sayısının 1x10° -1x1 08 aralığında, Re sayısının 100 ve Pr sayısının 0.733 'e eşit olduğu durumlar araştırılmıştır. Çalışmada sınır tabaka denklemleri, Boussinesq varsayımı altoda sadeleştirilmiş ve bu eşitliklerin sonlu fark karşılıkları yazılarak çözüme gidilmiştir. Geliştirilen bir program yardımıyla sıcaklık ve hız dağılımları bulunmuştur. Dikey levha boyunca sıcaklık, hız ve bunlara bağlı diğer boyutsuz büyüklükler grafiklerle gösterilmiştir. Çalışma sonuçlan analitik sonuçlarla karşılaştırılmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF NATURAL CONVECTION WITH FINITE DIFFERENCE METHOD ON A VERTİCAL PLATE IN LAMİNER CONDITIONS TERLEMEZO?LU, Nur Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Division of Mechanical Engineering, M. Sc. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Ali ERİŞEN November 2003, 62 pages In this study, the problem of heat transfer with natural convection at vertical plate was investigated. Gr number between 1x10° - 1x10s, Re=100 and Pr=0,733 were assumed. At this work, boundary layer equations has been simplified with Boussinessq assumption. Boundary layer equations written by finite difference method were solved. Velocity and temperature distributions were determined by means of a developed program. Along the vertical plate changing of temperature, velocity and other dimensionless values were shown in graphical manner. Results of this study was compared with the analitical solutions