Toprak dolgu barajların bishop ve İsveç dilim metotları ile bilgisayarlı analizi
Computerized analysis slope stability of homogeneous earthfill dams by the bishop circle method and swedish circle method
  1. Tez No: 136275
  2. Yazar: MEHMET ŞAMİL KAYALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Slope Stability, Earthfill Dams, The Bishop Circle Method, The Swedish Circle Method Computer Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
HOMOJEN TOPRAK DOLGU BARAJLARIN BİSHOP VE İSVEÇ DİLİM METOTLARI İLE BİLGİSAYARLI ANALİZİ KAYALAK, Mehmet Şamil Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. Mustafa Y. KILINÇ Şubat 2003, 120 sayfa Günümüzde hızlı ilerleme gösteren bilgisayar teknolojisi zamandan sağladığı tasarruf, hesaplamalarda getirmiş olduğu hız ve güvenlik sayesinde artık mühendislik mesleğinde önemli bir yere sahip olmuştur. Şev stabilite hesapları işlemlerin ard arda tekrarlanması nedeniyle fazla vakit kaybı yaratan ve işlemlerin elle yapılmasında oluşan karışıklar nedeniylede hatalara açık projelerdir. Bu durum günümüzde bilgisayarların bu hesaplamalarda kullanılmasını gerekli kılmaktadır. İşte bu sebeplerden ötürü şev stabilitesi analiz yöntemlerinden olan Bishop ve İsveç dilim metotlarını bir bilgisayar programına dönüştürerek mühendislik çalışmalarında kolaylık sağlamak amaçlanmıştır. Program Visual Basic programlama dilinin sağlamış olduğu görsellik nedeniyle bu dilde yazılmıştır. Bu programın hazırlanması sırasında yapılan kabuller nedeni ve dolgu barajların çeşitliliği göz önünde bulundurularak programın tümdolgu barajlar için geçerli olmayacağını ancak programın ilerde geliştirilerek zamanla tüm dolgu barajlara uygulanabileceği ve yine programda yapılacak düzenlemelerle baraj şevleri dışında kalan doğal ve yapay şevlerin hesabında da kullanılabileceği aşikardır. Anahtar Kelimeler : Şev Stabilitesi, Bishop Dilim Yöntemi, İsveç Dilim Yöntemi, Dolgu Barajlar, Bilgisayarlı Analiz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTERIZED ANALYSIS SLOPE STABILITY OF HOMOGENEOUS EARTHFILL DAMS BY THE BISHOP CIRCLE AND SWEDISH CIRCLE METHOD KAYALAK M. Şamil Kırıkkale University Natural Sciences Institute Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Mustafa Y. KILINÇ Master Thesis, February 2003, 120 pages, Application of computers in engineering problems has resulted in several advantages. Many difficult and time-consuming problems are now being solved more easily and fast. Slope stability calculations of fill dams by hand are very tedious and time-consuming and can possibly cause errors. Therefore, computerized solutions are required to minimize such errors. In this study, a computer program written in Visual Basic was developed using the Bishop circle method and Swedish circle method for slope stability analysis. At present, the program can only be applied to homogeneous earthfill 111dams, but it can be modified to other type of fill dams. The program can also be used in the analysis of highway embankments with certains modifications.