Penicillium chrysogenum'dan alfa-amilaz üretimi
Production of alpha-amylase from Penicillium chrysogenum
- Tez No: 136452
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: a-amylase, Penicillium chyrsogenum, production
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Bu çalışmada bazı fungus türlerinin a-amilaz enzimi açısından taranması ve Penicillium chrysogenum a-amilazının bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Penicillium chrysogenum a-amilazı için optimum üretim şartları araştırıldığında, üretim süresi 7. ve 8. gün, üretim sıcaklığı 30°C, başlangıç pH sı 4.0 olarak bulundu. Üretim ortamına eklenen karbon kaynaklarının a-amilaz sentezine etkisi araştırıldığında, en yüksek aktivite %2.0 maltoz içeren ortamda saptandı. Enzimin optimum çalışma koşulları incelendiğinde, inkübasyon pH'sı 5.0, inkübasyon sıcaklığı 30°C olarak bulundu. Penicillium chrysogenum a-amilazının pH ve termal kararlılığı araştırıldığında, enzimin pH 4.0-7.0 aralığında kararlı olduğu ve aktivitesini 30°C'de 20 dk. koruduğu gözlendi. Penicillium chrysogenum a-amilazının hidroliz ürünleri maltoz, belirlenemeyen oligosakkaritler ve az miktar da glukoz olduğu saptandı. Anahtar Kelimeler; a-amilaz, Penicillium chrysogenum, üretim.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In this study it is aimed to search throughly some of fungus species by a- amylase enzyme and to determine some of the biochemical properties of Penicillium chrysogenum a-amylase. When it is studied that the optimal production conditions of Penicillium chrysogenum a-amylase it was discovered that the production period is 7-8 days, the temprature of the production is 30°C, initial pH is 4.0. When the the effect of the carbon resources added to the medium on synthesis of a-amylase it was discovered that the highest activity occurs in the medium containing 2.0 % maltose. When the optimum working conditions of the enzyme was studied, it was found that pH of incubation is 5.0 and the temprature of the incubation is 30°C. When the pH and termal determination of Penicillium chyrysogenum a-amylase studied it was observed that the pH of enzyme is stable between 4.0-7.0 and it kept out its activity at 30° C for 20 min. Hydrolyse products of Penicillium chrysogenum a-amylase were maltose, unidentified oligosacharides and small amount of glucose.