Bileşik ısı güç üretim sistemi ve sanayi modellerine uygulanması
Combined heat and power system and industrial applications
  1. Tez No: 136490
  2. Yazar: ALİ YAPAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÜZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bileşik ısı-güç, kojenerasyon. tıı, Combined heat and power, cogeneration. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bileşik Isı Güç Üretim sistemi ve Sanayi Modellerine Uygulanması Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çorlu Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Makina Anabilim Dalı Teknolojik açıdan gelişmemiş ülkelerin en önemli dezavantajları, kendi yapılarına uygun enerji politikalarını belirleyememiş olmalarıdır. Bu açıdan gelişmekte olan ülkemiz de sağlıklı bir enerji politikasına sahip olmadığı gibi, enerji kaynaklan bakımından da zengin bir ülke değildir. Son yıllarda enerjinin üretim ve kullanım aşamasında verimliliğin arttırılması, kayıpların en az düzeyde tutulması daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Hızla artan enerji gereksinimi, daha ekonomik enerji kullanımı arayışlarını aıtnonış ve böylece yüksek verimli kojenerasyon tekniği çözümleri gündeme gelmiştir. Ülkemizde de özellikle tekstil, kağıt, seramik, çimento, kimya, gıda, toplu ısıtma ve soğutma gibi hem elektrik hem ısıya gereksinim olan enerji yoğun sektörlere de bu sorun yansımıştır. Kojenerasyon yani birleşik ısı-güç sistemleri (CHP), bir tek enerji kaynağından ısı ve elektrik enerjilerinin birlikte üretilmesidir. Kojenerasyon proseslerinde, normal olarak bir enerji şeklinin üretiminde kaybedilen ısı geri kazanılır. Bu ısı, daha sonra ikinci enerji şeklini hasıl etmek için kullanılır. Bu yöntemle üretim şekli, ısı ve elektriğin ayn ayrı farklı yerlerde üretilmesinden daha iyi ekonomik sonuçlar doğurmaktadır. Enerji üretiminin, tüketimin olduğu merkezlerin yakınlarında gerçekleştirilmesi, kullanılabilirlik ve ekonomik açılardan daha uygun olacaktır. Bu tezde kojenerasyon sistemlerinin teknik ve ekonomik açılardan olabilirliği incelenmiş ve örnek bir sanayi projesi geliştirilmiştir. 2003, 88 Sayfa.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master of Science Thesis Combined Heat and Power System and Industrial Applications Trakya University Institute of Science Çorlu Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering The most important disadvantages at the undeveloped countries which are in respects of technology, don't have suitable energy policy. From this point Turkey has not suitable energy policy and isn't rich in terms of energy. Increasing efficiency of energy in production and usage, and decreasing energy losses as much as possible begin to gain more importance in last years. Recently, there is increasing demand in the energy needs and parallel to mis trends Jbere is also a decrease in sources of petroleum products, natural gas, coal resomes. Because of this feet the choice of efficient use of primary energy sources and emvinmmentaM&iend systems are a must This phenomena has been naturally linking the solution techniques of high efficient co-generation systems. As a result, this causes to defect the demand and supply balance in the energy dense sectors such as textile, paper, ceramic, cement chemical, food, central heating/cooling industries in Turkey. Cogeneration heating plants (CHP) are the sequential production of thermal and electric energy from a single fuel source. In the cogeneration process, heat is recovered that would normally be lost in the production of one form of energy. That heat is then used to generate the second form of energy. The economical performances of these plants are higher than those of plants in which electricity and heat are generated at the different places. Construction of energy production plants which are near the energy consumption places will be more suitable for usage and economic points of view. The applications of cogeneration systems in terms of technical and economical approach have been reviewed and an industrial project sample has been improved. 2003, 88 Pages.