Eğri profilli kalıplarla dikdörtgen kesitli bloklardan dikdörtgen kesitli ürünlerin ekstrüzyonunun üst sınır yöntemi ile analizi
Upper bound analysis of extrusion of rectangular sections from rectangular billets by using profiled dies
  1. Tez No: 136489
  2. Yazar: OKTAY USTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon, Üst Sınır Teoremi, Extrusion, Upper Bound Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV ÖZET Plastik şekil verme metotlarından biri olan ekstrüzyon çok değişik alanlarda kullanılan basit ve karmaşık şekilli parçaların üretilmesinde kullanılan bir üretim metodudur. Ekstrüzyon kalıplarının imalatında giderek gelişen CNC talaşlı imalat teknolojileri ile düz daralan kanallar yerine düşük kuvvetlerle ve daha homojen deformasyon gerçekleştirmek için eğri profilli kalıplar kullanılmaktadır. Literatürde bu konudaki çalışmalar daire kesitli bloklardan daire kesitli ürün, kare kesitli profilden kare kesitli ürün üzerine daha önceden tanımlanmamış kalıp profili bulmaya veya önceden tanımlanmış sadece bir kalıp profili kullanılarak optimum enerji hesabına ve malzeme akışına dayanmaktadır. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalında hazırlanan“Eğri Profilli Kalıplarla Dikdörtgen Kesitli Bloklardan Dikdörtgen Kesitli Ürünlerin Ekstrüzyonunun Üst Sınır Yöntemi İle Analizi”isimli bu yüksek lisans tezinde, bir plastik şekil verme metodu olan ekstrüzyon ve üst sınır tekniğinin ekstrüzyona uygulanışı incelenmiştir. Sunulan bu yüksek lisans tezi dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde üretim ve üretim yöntemlerine bir giriş yapılıp, plastik şekil vermenin üretim yöntemlerindeki yerinden bahsedilerek, yapılan tezin amacı anlatılmıştır. İkinci bölümde güç ve basınç analiz tekniklerinden üst sınır teoremi detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Teorik hesaplamalarda kullanılan üst sınır teoreminin ekstrüzyon prosesine uygulanışı üçüncü bölümde sunulmuştur. Dördüncü ve son bölüm olan sonuç ve tartışma bölümünde ise ortaya çıkan bulgular karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Study of extrusion process has been of interest for long time due its industrial importance. Die profile used in extrusion process have a significant importance about load and energy requirement, surface quality of product, heat generation and dead zone formation. Conical dies were used in extrusion due to their ease of manufacture. Streamlined die profiles offer significant advantage compared to flat face dies in terms of extrusion pressure and redundant work. Development of CNC machines and its tecnology provides manufacturing of streamlined dies easily compared to conventional tecnologies. Related study in literature is mostly about extrusion of square billets from circular billets by using predefined die profiles or to obtain die profile in terms of load and energy requirement. Extrusion and application of upper bound analysis to extrusion process is investigated in this MSc thesis named“Upper bound analysis of extrusion of rectangular sections from rectangular billets by using profiled dies”and done in Trakya University, Graduate School of Natural and Applied Science. This thesis comprises four chapters. First chapter deals with manufacturing and manufacturing methods, and importance of metal forming. Aim of the thesis is also given in the first chapter. Upper bound method, one of the analytical tool used in metal forming analysis, has been explained in detail in chapter two. Application of upper bound method to extrusion is given in chapter three. Obtained results are discussed in last chapter.