PIFA [feniliyodo (III) bis trifloroasetat] ile hidroksi fenil ketoksimlerin halka kapanma reaksiyonlarının incelenmesi
Investigation of hydroxyphenyl-ketone oximes derivatives cyclisation reactions with PIFA
- Tez No: 136507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cyclisation, oxime, PIFA [phenyl iodo (III) bis triflouroacetate], IBX (o-iodoxybenzoic acid), spiro. Year : 2003 Pages : 106
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Doktora Tezi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı ÖZET Bu çalışmada, l-oxa-2-aza [5,5] undeca türevi maddelerin sentezi denenmiştir. Hedeflenen ürünün sentezi için önce hidroksifenil ketonlar sentezlenmeye çalışılmış, bunun için indirgenme, ^rignard reaksiyonu, yükseltgenme gibi bir seri reaksiyon gerçekleştirilmiş ve istenilen ketonlar elde edilmiştir. Dana sonra sentezlenen bu ketonlar oksimine çevrilerek elde edilen oksimlerin PIFA [fenil iyodo (IH) bis trifloroasetat] ve IBX (o-iyodoksibenzoik asit) ile halka kapanma reaksiyonları denenmiştir. Bu reaksiyonlar sonucunda düşük verimle de olsa PIFA ile umulan ürünler elde edilirken, IBX ile istenilen spiroizoksazolin türevi bileşikler elde edilememiştir. Anahtar sözcükler; Cyclisation (siklizasyon), oxime (oksim), PIFA [fenil iyodo (III) bis trifloroasetat], IBX (o-iyodoksibenzoik asit), spiro (halka yapılar) 2003 Yılı 106 Sayfa
Özet (Çeviri)
PhD Thesis Trakya University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry ABSTRACT In the present study, it was attempted to synthesize the derivative of l-oxa-2-aza [5,5] undeca compounds. For the synthesis of the intended product, firstly, hydroxyphenyl ketones were obtained by applying a series of reactions such as reduction, Grignard and oxidation reactions, and the intended ketones were produced. Secondly, those ketones were transformed into the oximes and cyclisation reactions using PIFA [phenyl iodo (HI) bis triflouroacetate] and IBX (o-iodoxybenzoic acid) reagents were tested. As the result of these reactions, expected products were obtained with PIFA though with low yield. However, spiroisoxazolin derivative compounds could not obtained with IBX.