CuCl3 ve CuBr3 ailesinin farklı tür değiş-tokuş etkileşmeleri
Various type exchange interactions of CuCI3 and CuBr3 family
- Tez No: 136523
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET EKMEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heisenberg model, spin ladder system, magnetic susceptibility, magnetic moment, exchange coupling, singlet-triplet transition
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Doktora Tezi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ÖZET Bu çalışmada, [CU2X6] anyonu içeren bazı bileşiklerin, kristal yapısına ve sıcaklığa bağlı olarak gösterdikleri değişik yönlerde farklı manyetik düzenlenme eğilimleri incelenmiştir. Bu tür bileşikler üzerine yapılan deneysel çalışmalar, komşu manyetik merkezler arasında farklı yönlerde tamamen farklı cins değiş-tokuş etkileşmesi olduğunu kanıtlamıştır. Bu tez çalışmasında, bu tür bileşiklerin manyetik merkezleri arasındaki etkileşmeler teorik olarak modellenmeye çalışıldı. Spinjnerdiven tole^&lerinde farklılıklar gösteren zincir boyunca ve z]ndr_içj" manyetik etkileşme değerleri deneysel sonuçlardan alındı. Öncelikle izotropik durumdaki (J = Jj) etkileşmeyen üçgen yapılı birimlerin lokal spinleri arasındaki etkileşmeleri gözönüne aldık. Çok düşük manyetik alan altındaki etkileşmeyen üçgen yapılı birimin manyetik alınganlığım ve manyetik momentini pertürbasypn yöntemiyle hesapladık. Daha sonra bileşiklerin farklı tür etkileşmelerini modellemek için Hdsenberg şpin-spin etkileşme Hamiltoniyenini kullanarak manyetik alınganlıkları ve manyetik momentleri hesapladık. Hesaplanan manyetik alınganlık ve manyetik moment değerlerine karşılık sıcaklık grafikleri çizildi. Sonuç olarak öne sürülen teorik modelin deneysel sonuçların davranışıyla uyum içinde olduğu bulundu. Bundan dolayı, bu modelin singlet-triplet geçişleri gibi deneysel gözlemler için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yıl : 2003 Sayfa : 120 Anahtar Kelimeler : Heisenberg model, spin merdiven yapısı, manyetik alınganlık, manyetik moment, değiş-tokuş çiftlenimi, singlet-triplet geçişi
Özet (Çeviri)
PhD Thesis Trakya University, Graduate School of Natural and Applied Science Department of Physics ABSTRACT In this work, we concentrated on some compounds including [Ci^Xgj anion prefer different magnetic orderings in different directions depending on the temperature and crystal structures. The experimental works have been confirmed that these compounds have different types of exchange coupling in different directions between magnetic centers. In this thesis, the interactions between magnetic centers for these kind of compounds theoretically modeled. The exchange coupling constants in the spin ladder systems are taken from experimental results. Firstly we considered the interactions between local spins of the non-interacting triangular units in isotropic case ( J = J 2). We have calculated magnetic susceptibility and magnetic moment of the non- interacting triangular unit in low magnetic field by using perturbation method. Then we have calculated the magnetic susceptibilities and magnetic moments in order to model the different types of interactions in non-isotropic case (J ^J2)by using Heisenberg spin-spin interaction Hamiltonian. The calculated magnetic susceptibility and magnetic moment values versus temperature graph are drawn. Finally, the proposed theoretical model is found to be in a good agreement with experimental results. Thus, we can say that this model can be used in order to interpret some experimental results such as a singlet-triplet transitions. Year : 2003 Pages : 120