Basınçlı hava şebekelerinin bilgisayar destekli tasarımı
Computer aided design of underground compressing air lines
- Tez No: 136556
- Danışmanlar: PROF. DR. METE GÖKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı Hava, Kompresör, Basınçlı hava tasarımı, Ağaç Veri Yapıları
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV ÖZET Yeraltı ve Açık İşletme Madenciliğinde özellikle darbeli delicilerde ve diğer çeşitli faaliyetlerde basınçlı havadan yararlanılmaktadır. Uzun mesafelere emniyetle ulaştırılabilmesi, basınçlı havanın uygun bir enerji kaynağı olarak yeraltı işletmelerinde kullanımını yaygınlaştırmıştır. Uzak mesafelere güvenle aktarılabilir Basınçlı havanın madencilikteki diğer kullanım alanları ise; lokomotiflerde tahrik ünitesi olarak, pompalar ve bazı yükleme makineleridir. Bu çalışmada, yeraltı basınçlı hava şebekelerinin tasarımı için bir bilgisayar yazılımı geliştirilmesi amaçlanmıştır. İncelenen ocağın, kompresör kapasitesi, boru çapı ve basınç kayıpları kolaylıkla hesaplanabilir. Yazılıma girdi olarak boruların uzunlukları, ortalama basınç, en uzun koldaki kabul edilebilecek en yüksek basınç düşüşü değeri ve basınçlı hava ile çalışan aletlerin ve armatürlerin özellikleridir. Ayrıca şebekenin hesaplama algoritmaları oluşturulurken ağaç veri yapıları kullanılmıştır. Geliştirilen bu yazılım vasıtasıyla geleneksel yöntemlere göre daha hızlı ve daha kolay tasarım yapılabileceği örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Compressed air is a convenient source of energy for many mining operations, particularly as a source of power for the operation of percussive drills. It can be conveyed over long distances to any point where a safe and useful source of energy is needed. Other uses of compressed air in mines are : driving locomotives, pumps, small hoists and some loading machines. In this study a computer program is developed directed to the design of underground compressed air transmission lines. The required compressor capacity, pipe diameters and pressure losses can easily be calculated for a given mine. The input data needed for such an application includes the lengths of the branches, destined pressure loss at the farthermost point of the pipeline, the properties of the fittings and valves, average working pressure and air consumption of the pneumatic tools. It is shown that the design of underground air lines can be realized more rapidly and in a more reliable way than the manual design method. Key words : Compressed air, compressor, compressed air design, tree data structure.