Enerji tasarrufu ve bir sanayi kuruluşunda uygulanması
Energy saving and an implementation in an industrial construction
  1. Tez No: 136569
  2. Yazar: SERDAR AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji tasarrufu, kojenerasyon, atık ısı, Energy saving, cogeneration, waste heat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
IV ÖZET Fabrikaların üretim maliyetlerini etkileyen faktörler içerisinde enerji harcamaları önemli bir paya sahiptir. Bu harcamaların ise uygulanacak enerji tasarruf tedbirleri ile azaltılması mümkündür. Enerji tasarrufu, enerjiyi kullanmamak değildir. Enerji tasarrufu belli davranışları benimseyerek, iyileştirme yöntemleri uygulayarak, enerji verimli yeni teknolojiler kullanarak, atık madde ve enerji içerikli gaz ve sıvıları değerlendirerek, üretimden veya konfor şartlarından fedakarlık yapmadan enerjiyi daha etkin kullanmaktır. Fabrikalardaki en önemli ve en ucuz enerji tasarrufu önlemi yetkili bir enerji yöneticisinin kontrolunda enerji yönetim sisteminin oluşturulmasıdır. Etkin olarak çalıştırılan bu sistemin %10' lara varan oranlarda enerji tasarrufu sağladığı tespit edilmiştir. [1] Bu çalışmada; fabrikalarda enerji maliyetlerini en az seviyelere indirmek için üzerinde durulması gereken tasarruf yapılabilecek noktalar, tasarruf yöntemleri, projelendirme, işletme ve bakım faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca projelendirme çalışmaları içinde yer alan ihtiyaç duyulan enerjinin en doğru kaynaktan temin edilmesi gerekliliğinden hareketle, mevcut uygulamada şehir şebekesinden elektrik alan ve ısı enerjisi ihtiyacını ayrıca üreterek karşılayan bir fabrikada jet uçaklarından sökülerek envanter dışı bırakılmış gaz türbinlerinin kullanılması ile elde edilebilecek elektrik ve ısı enerji miktarları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Energy costs have an important share among factors that influence production costs of factories. It is possible to reduce these costs by means of energy saving measures Energy saving doesn't mean that energy isn't consumed. Energy saving by adopting certain attitudes, enforcing improved methods, using new energy efficient technologies, recycling gases and liquids containing waste energy and material means that energy can be consumed effectively and not by ignoring production or comfort.needs. In factories the most important and cheapest energy saving measure is that an energy saving system should be established under the control of an authorized energy manager. It has been determined that if this system is used effectively it can result in energy saving of 10-19 %. [1] In this study to reduce energy costs to the lowest levels, the points where energy saving can be possible, saving methods, making projects and maintenance efforts which must be focused have been reviewed. Besides, with the act of necessity of obtaining the energy needed from the most convenient resource, in the factory which gets electricity from city grid and also produces heat energy in present implementation, the amount of electricity and heat energy by utilizing gas turbines which removed from outdated jet aircraft has been calculated