Farklı çimento betonlarda terleme ve buharlaşma
Bleeding and evaporation in concretes containing different types of cement
- Tez No: 136570
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Terleme, Buharlaşma, Bağıl Nem, Rüzgar Hızı, Concrete, Bleeding, Evaporation, Relative Humidity, Wind Velocity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Sertleşmiş haldeki beton yüzey tabakasının dayanıklılığına etki eden ve bir taze beton özelliği olan terleme olayına çimento cinsi ve dozajının etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Farklı beton sınırlarındaki numunelerde farklı ortam koşullarında, plastik rötre çatlaklarının oluşması açısından en önemli yer tutan taze beton yüzeyinden buharlaşma olayı ele alınarak deneysel çalışmalar yürütülmüştür. Deneysel çalışmada basınç dayanımına bağlı olarak C 16, C 20, C 25 ve C 35 beton sınıflarında, 0.67, 0.57 ve 0.50 su-çimento oranlarında ve 275, 375 ve 450 kg/m3 çimento dozajlarında üç ayrı grupta beton numuneler hazırlanmıştır. Karışımlarda PKÇ/B 32. 5R ve PÇ 42.5 çimento kullanılmıştır. Terleme deneyleri tüm karışımlarda 15 cm çaplı, 30 cm yükseklikte silindir kalıplarda yapılırken, buharlaşma deneyleri ilk gruptaki C 25 ve C 35 beton numunelerinde 20x20x7.5 cm boyutlarındaki kalıplarda 28 °C sıcaklık - % 50 bağıl nem oranı, 28 °C sıcaklık - % 50 bağıl nem oranı - 1 5 km/sa rüzgar hızı, 28 °C sıcaklık - % 80 bağıl nem oranı, 28 °C sıcaklık - % 80 bağıl nem oranı - 15 km/sa rüzgar hızı olmak üzere dört ayrı ortam koşullarında yapılmıştır. Sertleşmiş beton deneyleri için hazırlanan 15x15x15 cm boyutlarında küp numuneler kür havuzunda 28 gün bekletildikten sonra hasarsız deneylerden Schmidt yüzey sertliği ve ultrases hızı deneyleri ile hasarlı deneylerden basınç dayanımı deneyi uygulanmıştır. Deney sonuçlarından elde edilen veriler ışığında çeşitli çizelgeler ve şekiller hazırlanarak terleme miktarı-zaman ve buharlaşma miktarı-zaman ilişkileri incelenmiştir. Deneysel veriler irdelenerek terleme miktarı-zaman ve buharlaşma miktarı-zaman ilişkisini ifade eden bir model ortaya konulmuştur. Sonuç olarak her iki irdelemede de doğrusal yaklaşımın gerçekçi sonuçlar ortaya koyduğu yapılan regresyon analizlerinden anlaşılmıştır. Deneysel buharlaşma hızları Menzel denkleminden hesaplanan hızlarla karşılaştırıldıktan sonra Menzel denkleminin deneysel sonuçlardan daha düşük buharlaşma hızı değerleri verdiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
XI SUMMARY Influence of cement type and cement content on bleeding which is characteristic of fresh concrete and effects the surface resistance of hardened concrete was investigated. Experimental study was executed on different concrete qualities at. different environmental conditions dealing with water evaporation from freshly placed concrete which causes plastic shrinkage cracking. Three groups of concrete specimens were prepared in experimental study. The first group was concrete quality (C 16, C 20, C 25 and C 35 concrete specimens), the: second group was water-cement ratio (concrete specimens with water-cement ratios of 0.67, 0.57 and 0.50) and the last one was cement content (concrete specimens with cement dosages of 275, 375 and 450 kg/m3). PKÇ/B 32.5R and PC 42.5 cement were used in concrete mixes. For the bleeding tests cylindric moulds with 1 5 cm diameter and 30 cm height. For the water evaporation tests 20x20x7.5 cm wooden moulds were used and these specimens were exposed to a temperature of 28 °C, a relative humidity of 50 %; a temperature of 28 °C, a relative humidity of 50 %, a wind velocity of 15 km/h.; a temperature of 28 °C, a relative humidity of 80 %; a temperature of 28 °C, a relative humidity of 80 %, a wind velocity of 15 km/h. After 15x15x15 cm cube specimens which were prepared for the hardened concrete tests were cured for 28 days in the curing tank, ultrasonic sound velocity, Schmidt and compressive strength tests were made. Various tables and figures had been prepared with data's from experimental studies to examine the relationship between bleeding and time and also between water evaporation and time. Experimental datas were analyzed, and a new model had been offered that expresses the relationship between bleeding and time and between water evaporation and time. As seen from the regression analyses, linear approach gives reliable results for the both analyses. After evaporation rates obtained from experimental study compared with rates calculated from Menzel equation's, it was noted that Menzel equation's rates had given less than experimental results.