Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme, üretim ve iyileştirme tarlalarının mikobiotası ve mevsimsel dağılımı
The Mycobiota and seasonal distribution of the experiment, production and improving fields of Agricultural Faculty, Osmangazi University
- Tez No: 136620
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, iimgus dağılımı, toprak, toprak mikrofungusları, tarım alanları, Eskişehir, Biomass, fungal distribution, soil, soilbome microfungi, agricultural fields, Eskişehir. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Eskişehir ili Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme ve tarımsal arazileri iyileştirme çalışması kapsamındaki alanlardan 12 istasyon belirlenip, konum ve bitki örtüsü göz önünde bulundurularak üç bölge halinde gruplandırılmıştır (Karacahöyük, Bahçecik Köyü ve OGÜ Ziraat Fakültesi Bölgeleri). Haziran 2002-Mayıs 2003 tarihleri arasında Brown yöntemi İle mevsimlik olarak toplam 48 toprak örneği alınmıştır. Bu örneklerdeki mikrofunguslar; sayı, çeşit, mevsimsel dağılım ve ekolojik yönden incelenmiştir. Fungus izolasyonları için“Toprak Seyreltme Yöntemi”kullanılmıştır. Çalışma istasyonlarına ait bir gram kuru topraktaki mikrofiıngus sayısı 21 000 ile 619 000 CFU (=Koloni Oluşturan Birim) arasında değişmekte olup toplam 32 cins ve 87 mikrofungus türü belirlenmiştir. Bulunan mikrofiıngus cinsleri Âbsidia, Acremonhım, Alternaria, Aspergillus, Beauveria, Botryoderma, Chaetomium, Chrysosporium, Cladosporium, Eurotium, Eupenicillium, Fusarium, Geotrichum, Gliocladium, Gonytrichum, Metarrhizium, Mucor, Myrothecium, PeniciHium, Paecilomyces, Plectospharella, Phoma, Rhizoctania, Rhizopus, Scopulariopsis, Trichocladium, Trichoderma, Septonema, Stachybotrys, Ulocladium, Verticillium, Wardomyces' dir. Her üç bölgede de tür çeşitliliği açısından en çok rastlanan cinsin PeniciHium (%27.7) olduğu görülmüştür. Araştırma bölgelerinde en yüksek sayıda bulunan türler ise Acremonium furcation (%5.2), Acremonium fusidioides (%4.4), Acremonium kiliense (%8.9), Aspergillus terricola var. americanus (%4.5), Mucor sp.4 (%3.6), PeniciHium implicatum (%5.4), PeniciHium verrucosum (%5.3), Phoma eupyrena (%4.6)' dır. Aspergillus subsessilis, A. terreus var. africanus, Eurotium chevalieri, Eupenicillium egyptiacum, Paecilomyces ramosus, PeniciHium novae-zeelandiae, P. primulinum ve P. valentinum türlerinin, Türkiye toprak mikobiotası için yeni olma olasılığı yüksektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Twelve stations were determined in the experiment and improving field belonging to acuity of Agriculture, Osmangazi Univesity in Eskişehir and classified to three group, ^aracahöyük, Bahçecik Village and OGU Faculty of Agricultural Areas. Total 48 soil amples were collected seasonally with Brown's technique between the July 2002-May 2003. >oil Dilution Plate Method (SDPM) was used for isolation of fungi. Fungi were investigated n terms of quality and quantity. The number of microfungi in one gram of dried soil ranged from 21 000 to 619 000 DFU (=Coloni Fonning Unit). A total of 32 genus and 87 species were determined. These aaicrofungi species are Absidia, Acremonium, Alternaria, Aspergillus, Beauveria, Botryoderma, Chaetomium, Chrysosporivm, Cladosporium, Evrotium, Eupenicillium, Fusarium, Geotrichum, Gliocladium, Gonytrichum, Metarrhizium, Mucor, Myrothecium, Penicillium, Paecilomyces, Plectospharella, Phoma, Rhizoctania, Rhizopus, Scopulariopsis, Trichocladium, Trichoderma, Septonema, Stachybotrys, Ulocladium, Verticillium, Wardomyces. Among the species isolated from each area the most diversity was belong to Penicillium genus (%27.7). Acremonium furcatum(%5.2), Acremonium fusidioides(°AAA), Acremonium Mliense (%8.9), Aspergillus terricola var. americamıS (%4.5), Mucor sp.4 (%3.6), Penicillium implicatum (%5.4), Penicillium verrucosum (%5.3), Phoma eupyrena (%4.6) were found the most common species and the both detected in 12 separate stations. The probability of being new for Turkish soil mycobiota is considerably high for Aspergillus subsessilis, A. terreus var. africanus, Eurotium chevalieri, Eupenicillium egyptiacum, Paecilomyces ramosus, Penicillium novae-zeelandiae, P. primulinum and P. valentinum species.