Türkmen Dağı, Kalabak su toplama havzası (Eskişehir) florası
The Flora of Kalabak basin, Türkmen Mountain (Eskişehir)
- Tez No: 136635
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kalabak, Türkmen Dağı, Turkey, Phytogeography
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
n ÖZET Bu çalışmada araştırma alam olarak seçilen Kalabak Su Toplama Havzası, Türkmen Dağı'nın Eskişehir iline bakan kuzey kısmını oluşturmaktadır. Çalışma alam Davis'in grid sistemine göre B3 karesinde bulunmaktadır. Çalışma alam 800-1820 m. yükseklikler arasında yer almaktadır. Araştırma alanında 64 familyaya ait 246 cins, 438 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. Bunlardan 25 takson B3 karesi için yeni kayıttır. Endemizm oranı % 13.69 dır. Taksonların fıtocoğrafik bölgelere göre dağılımı; Avrupa-Sibirya bölgesi % 13.69, İran-Turan bölgesi % 13.01, Akdeniz bölgesi % 10.04 şeklindedir. Alan vejetasyonun büyük bir kısmını orman, step, sub-alpin çayır ve nemli dere vejetasyonu oluşturmaktadır. Bitki taksonlarının hayat formları incelendiğinde en fazla (% 43.47) hemikriptofit, en az (% 0.68) ise vasküler parazit bulunduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Flora, Kalabak, Türkmen Dağı, Türkiye, Fitocoğrafya
Özet (Çeviri)
m SUMMARY The study consist of the Flora of Kalabak Area North part of Türkmen Dağı in Eskişehir. According to Davis's Grid System, the research area by lies in B3 square. The altidudes of the area vary between 800 and 1826 m. During the study, 246 genera beloning to 64 families and 438 species and subspecies were determined. 25 Taxa are new records for B3 grid square. The rate of endemism is % 13.69. The distribution of taxa within the phytogeographical regions are as follows : Euro-Siberian elements % 13.69, Irano-Turanien elements % 13.01, Mediterranean elements % 10.04. Area vegetation is composed of largely by forest, steppe, sub-alpin meadow and stream vejetations. When the life forms of plant taxa were analysed,it was determined that the group of hemicryptophyte has the most number of plant taxa with (% 43.47) and the group of vascular parasite has the less number of plant taxa with (% 0.68).