İki bilgisayarlı arıza-kaldırılabilir kontrol sisteminin araştırılması ve uygulaması
Investigation and implementation of a double redundant fault-tolerant computer control system
  1. Tez No: 136672
  2. Yazar: AHMET ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFİG SAMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Arıza, Anza-Kaldmlabilirlik, Bilgisayar Sistemi, Yedekleme Yöntemleri, Bilgisayar Portlan
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı standart bilgisayarlar ve diğer elemanlar kullanılarak arıza- kaldmlabilirlik özelliğine sahip sistem tasarlamak ve uygulamasını yapmaktır. Bu kapsamda güvenilirlik kavramı ele alınarak istenilen güvenilirlik seviyesine ulaşmak için yöntemler incelenmiştir. Arıza-kaldınlabilirlik özelliği detaylı olarak araştırılmış, arıza-kaldırılabilirlik özelliğine sahip sistem tasarım yöntemleri verilmiştir. Bu z amana kadar yapılmış anza-kaldırılabilir özelliğine sahip sistemler anlatılmış, sistemlerde ortaya çıkabilecek arızalar sınıflandırılarak, güvenilirlik parametreleri ve güvenilirliğin sağlanması için anza-kaldırılabilirlik yöntemleri anlatılmıştır. İki Bilgisayarlı Anza-Kaldmlabilir Kontrol Sistemi yapısı tasarlanmıştır. Son olarakta tasarlanan bu yapının uygulaması yapılmıştır. Ahmet ÇİFTÇİ
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The main goal of this study is to design fault-tolerant control systems by using personal computers and other electronic components. Implementation of the design of such control systems is also targeted in this thesis. Based on these objectives, the reliability issues are first investigated in order to reach a certain satisfactory reliability level for the designed systems. Then, the methods of designing control systems with fault-tolerance property are compared to determine the best option for a specific task. There are counties design approaches for fault-tolerant c ontrol systems, which are listed in this thesis. Possible fault types are classified; reliability parameters and fault- tolerant system characteristics are well defined. Finally, a double redundant fault- tolerant computer control system is designed and implemented for a temperature control problem. Ahmet ÇİFTÇİ Keyword: Reliability, Fault, Fault-Tolerance, Computer System, Redundant Methods, Computer Ports.