Aksaray-Uluırmak'ta su kalitesi tespiti ve iyileştirilmesine yönelik araştırmalar
Investigations for estimating and impreving the water quality at Uluırmak in Aksaray
- Tez No: 136712
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİM ELHATİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uluırmak Deresi, Su Kalitesi, Koruma Alanları ııı, Uluirmak, Water quality, Protection zone. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET AKSARAY-ULUIRMAK'TA SU KALİTESİ TESPİTİ VE İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR KURMAÇ, Yakup Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hatim ELHATİP Haziran 2003, 84 sayfa Bu çalışmada Ulunmak akarsuyunun kalitesi, kirletici miktarı ve kirleticilerin su kalitesine etkisi tespit edilerek, su kalitesinin iyileştirme imkanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, akarsuda belirlenen 7 adet numune istasyonundan ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında numuneler alınmıştır. Alınan numunelerin analizleri yapıldıktan sonra sonuçlar standartlarla karşılaştırılıp su kalitesi tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde akarsuda kirlenmenin olduğu ve en fazla yaygın kaynaklardan kirlendiği tespit edilmiştir. Su kalitesinin en yüksek olduğu dönem sulama yapılan yaz aylandır. En düşük su kalitesi ise sulama dönemi sonrasındaki sonbahar aylarında ortaya çıkmıştır. Akarsuyun tespit edilen kalitesi bugünkü kullanım amacına uygundur. Ancak suyun gelecekte de kullanılabilmesi ve farklı kullanım amaçlarına da hizmet edebilmesi için bazı tedbirler alınması şarttır. Su kalitesinin iyileştirilmesi ve su kaynağından verimli bir şekilde faydalanılması için ilave kirlenmenin önlenmesi gerekir. Bu amaçla, akarsu menbasında koruma alanları oluşturulması, akarsu yatağının ıslahı ve akım rejiminin düzenlenmesi gibi tedbirler alınabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATIONS FOR ESTIMATING AND IMPROVING THE WATER QUALITY AT ULUIRMAK IN AKSARAY KURMAÇ, Yakup Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hatim ELHATİP June 2003, 84 pages The purpose of this study is to investigate the possibilities of improve on the water quality, influences of contaminants on the water quality. For this purpose, a series of water samples have been collected from seven different locations in spring, summer and fell sessions. Then these samples had been analyzed, the results of analyses have been compared to the water quality standards in order to determine the water quality and source of contamination. According to the results of analyses and investigations, contamination of river water is due to the distributed sources. Quality of water is very high during summer (irrigation) session. Poor water quality is observed during the end of the irrigation session. Water quality of river water is suitable for today's needs. However, some precautions must be taken for the future use of river water and the different purpose uses. An additional contaminated must not be done to improve the water quality and effective use of river water. For this purpose, the source of river water must be protected, the river base must be rearranged and amount of water must be regulated.