Maden-Gümüşköy (Ulukışla-Niğde) altın ve gümüş yatakları ile bunlara ait cürufların incelenmesi
Investigation of gold and silver deposits and their slags in Maden-Gümüşköy (Ulukışla-Niğde) area
  1. Tez No: 136715
  2. Yazar: ÖZGÜR MAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cüruf, Kurşun, Çinko, Cevherleşme, Jeokimyasal Analiz ııı, Slag, Zinc, Lead, Ore, Geochemical Analyses IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET MADEN-GÜMÜŞKÖY (ULUKIŞLA-NİĞDE) ALTIN VE GÜMÜŞ YATAKLARI İLE BUNLARA AİT CÜRUFLARIN İNCELENMESİ MAT, Özgür Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. ibrahim ÇOPUROĞLU Haziran 2003, 50 sayfa. Orta Toroslar genellikle nap tektoniğinin hakim olduğu bir jeolojik yapıya sahiptir. Çalışma bölgesinde Devoniyen-Alt Kretase yaşlı allokton naplar bulunur. Bölgedeki cevherleşmeler çoğunlukla kırık hatlarında ve erime boşluklarında gözlenmektedir. Kurşun ve çinkonun baskın olarak bulunduğu bu yataklar, bölgenin kartlaşması sürecinde yoğun bir alterasyona maruz kalmış ve bir dizi ikincil oksitler- karbonatlar oluşmuştur. Seçilmiş örneklerin cevher mikroskobu incelemeleri, birincil cevherleşmelerin sfalerit, galen, pirit, freyiberjit ve az miktarda kalkopirit-markazitten oluştuğunu göstermektedir. Yaygın olarak bulunan ikincil mineraller ise smitsonit, serüzit, götit ve limonittir. Cevher mikroskobu incelemelerinde 100 mikron boyutuna varan altın danelerine rastlanmıştır. Seçilmiş cüruf örneklerinin ve primer cevher örneklerinin jeokimyasal analizleri, çalışma konusu olan cevherleşmelerin çinko için işletildiğini göstermektedir. Cürufların yeniden zenginleştirilmesi sonucu özellikle kurşun, gümüş ve altın oranlarında önemli artışlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF GOLD AND SILVER DEPOSITS AND THEIR SLAGS IN MADEN-GUMUS (ULUKISLA/NIGDE) AREA MAT, Özgür Nigde Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Adviser : Prof. Dr. Ibrahim ÇOPURO?LU June 2003, 50 pages Central Taurus Mountains generally have prevalent nappe tectonics. Allocthonous nappes of Devonian-Lower Cretaceous age occur in the study area. Ore mineralizations of the region chiefly occur in fracture zones and karstic gaps. These deposits predominantly contain lead and zinc were subjected to intense alteration during karstification of the area. Consequently, a number of secondary ore minerals were resulted in the from of oxides and carbonates. Ore microscopy investigations of selected samples indicated that sphalerite, galena, pyrite, freibergite with trace chalcopyrite, marcasite account for primary sulfide minerals. Common secondary minerals include smithsonite, serrusite, goethite and limonite. Gold grains up to 100 microns in across have been observed during ore microscopy examinations. Geochemical analyses of selected ore and slag samples indicated that sub deposits should have been exploited for zinc. Concentrates from slags are rich particularly in lead, silver and gold.