Bacillus Thuringiensis'te krom adsorpsiyonu
Adsorption of chromium by Bacillus Thuringiensis
  1. Tez No: 136718
  2. Yazar: YASEMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, adsorpsiyon, krom m, Bacillus thuringiensis, adsorption, chromium IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Bacillus thuringiensis TE KROM ADSORPSİYONU Yasemin ŞAHİN Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr. Ayten Öztürk Ağustos 2003,37 Sayfa Bu çalışmada, Bacillus thuringiensis var. thuringiensis' 'in ölü vejetatif hücre ve spor-kristal karışımının, sulu çözeltilerden toksik metali (krom) adsorblama yeteneği, pH, başlangıç metal iyon konsantrasyonu ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak laboratuvar koşullarında araştırılmıştır. Adsorpsiyon için optimum pH değeri 2.0 olarak bulunmuştur. Optimum koşullarda, 250 mgl-l'ye kadar başlangıç metal iyonu konsantrasyonuyla birlikte metal adsorpsiyonu da artmıştır. Spor-kristal kanşımının krom adsorpsiyonu 250 mg l"1 'de % 24.1, iken vejetatif hücrelerin krom adsorpsiyonu % 18 olarak bulunmuştur. İyon giderimi farklı sıcaklıklarda (15, 25 and 35°C) yapılmış ve iyon gideriminde en uygun sıcaklığın oda sıcaklığı (25°C) olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ADSORPTION OF CHROMIUM BY Bacillus thuringiensis Yasemin ŞAHİN University of Niğde Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayten ÖZTÜRK Agust 2003, 37 pages In this study, the biosorption of toxic metal (chromium) from aqueous solutions on dried vegetative cell and mixture spore and crystal of Bacillus thuringiensis var. thuringiensis was tested under laboratory conditions as a function of pH, initial metal ion concentration and temperature. Optimum adsorption pH value observed for chromium(VI) ion was 2.0. At the optimal conditions, metal ion uptake increased with initial metal ion concentration up to 250 mg i“1. At 250 mg l”1 Cr(VT) ion uptake for its mixture of endospore and crystal forms was 24.1%, while vegetative cell's uptake was 18.0%. Ion uptake experiment was carried out at different temperatures (15, 25 and 35°C). The best temperature for ion uptake was found to be room temperature (25°C).