Krom ve kurşun metalinin Bacillus thuringiensis'in insektisidal aktivitesi üzerine etkisi
Influences of lead and chromium metal on insecticidal activity of Bacillus thuringiensis
- Tez No: 136719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, biyosorpsiyon, toksik metal giderimi m, Bacillus thuringiensis, biosorption, toxic metal removal IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET KROM VE KURŞUN METALİNİN BACILLUS THURINGIENSIS'İN İNSEKTİSİDAL AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ Neslihan ÇİÇEK Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Ayten Öztürk Ağustos 2003, 34 Sayfa Bu çalışmada, Krom ve kurşun metalinin Bacillus ihuringiensis'm insektisidal aktivitesi üzerine etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla Niğde izolatı bir suş. krom ve kurşun metalleriyle muamele gördükten sonra büyükmum güvesi Galleria melloııella L. larvalarına tatbik edilmiştir. Deneme süresi sonunda larva besinine karıştırılan kurşun ve krom metallerinin % 100 oranında ölüme neden olduğu ve pozitif kontrol ile karşılaştırıldığında krom ve kurşun ile muamele görmüş B.thuringiensis 51112 susunun insektisidal aktivitesinin azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MASTER THESIS INFLUENCES OF LEAD AND CHROMIUM METAL ON INSECTICIDAL ACTIVITY OF BA CILL US THURINGIENSIS Neslihan ÇİÇEK University of Niğde Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayten ÖZTÜRK August 2003, 34 pages In this work, the effects of the chromium and lead metals on the insecticidal activity of the Bacillus thuringiensis was investigated. For this reason isolate of Niğde was treated with each of chromium and lead and applied to Galleria mellonella. The addition of Cr and Pb to larval nutrient showed 100 % death when they compared to the control. B. thuringiensis treated with Cr and Pb showed a decrease in the insecticidal activity.