Ulukışla (Niğde) ve çevresinin karayosunu florası
Moss flora of Ulukışla (Niğde) and its surrounding
- Tez No: 136730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM YAYINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ulukışla, Karayosunu, Flora. ııı, Ulukışla, Moss, Flora. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ULUKIŞLA (NİĞDE) VE ÇEVRESİNİN KARAYOSUNU FLORASI TULEK KURT, GÖkşen NIGDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Özlem YAYINTAŞ Haziran 2003, 89 sayfa Bu çalışmada, araştırma alanımız Ulukışla (Niğde) ve çevresinden toplanan 136 adet karayosunu örneği değerlendirilmiş olup 8 familyaya ait 14 cins ve buna bağlı olan 47 takson tanımlanmıştır. Bunlardan 15 takson Henderson'nun (1969) kareleme sistemine göre C13 karesi için yenidir. Türkiye için yeni bir taksona rastlanmamıştır. Bölgede içerdiği takson sayısı yüksek olan familyalar şunlardır: Pottiaceae (18), Brachytheciaceae (11), Orthotrichaceae (5), Grimmiaceae (4), Ambtystegîaceae (4), Bryaceae (3). Tür ve varyete sayısına göre başlıca büyük cinsler ise; Tortula (14), Brachythecium (7), Orthotrichum (5), Grimmia (3), Bryum (3), Amblystegium (3), Barbuta (2), Eurhynchium (2), Homalothecium (2) 'dur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MOSS FLORA OF ULUKIŞLA (Nİ?DE) AND ITS SURROUNDING TULEK KURT, Gökşen UNIVERSITY OF NIGDE SCIENCES INSTITUTE MASTERS THESIS DEPARTMENT OF BIOLOGY SUPERVISOR: Asistant Prof. Özlem YAYINTAŞ June 2003, 89 pages In this study, a total of 136 moss specimens were collected from Ulukışla (Niğde) and Its surrounding which is our study area and then these specimens were evaluated; 47 taxa which belong to 14 genera in 8 families where identified. According to Henderson's (1969) grid system, 15 taxa are new for C 13 grid-square. It hasn't been recorded any new species for Turkey. In the study area the families that have the richest species with high taxon number are as follows: Pottiaceae (18), Brachytheciaceae (11), Orthotrichaceae (5), Grimmiaceae (4), Amblystegiaceae (4), Bryaceae (3). The richest genera on account of the number of species and varieties are; Tortula (14), Brachythecium (7), Orthotrichum (5), Grimmia (3), Bryum (3), Ambtystegium (3), Barbula (2), Eurhynchium (2), Homalothecium (2).