Kızıltepe (Niğde: Ulukışla) ve çevresinin florası
The flora of Kiziltepe (Nigde: Ulukisla) and its vicinity
- Tez No: 457238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bolkarlar, Kızıltepe, C5 Karesi, Flora, Endemik, Pteridophyta, Magnoliophyta, Bolkarlar, Kızıltepe, C5 Grid, Flora, Endemik, Pteridophyta, Magnoliophyta
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada, 2015 ve 2016 yıllarının vejetasyon dönemlerinde toplanan örneklere göre, Grid kareleme sisteminde C5 karesi içinde yer alan Kızıltepe (Niğde: Ulukışla) ve çevresinin florası çalışılmıştır. Toplanan 831 bitki örneğinin değerlendirilmesi sonucu 59 familyaya ait 191 cinsten 350 takson tespit edilmiştir. Bu taksonların dördü Pteridophyta, 346'sı ise Magnoliophyta şubesine aittir. Magnoliofitler'den altısı Pinophytina (Gymnospermae - Açık Tohumlular), 340'ı ise Magnoliophytina (Angiospermae - Kapalı Tohumlular) altşubesindendir. En çok takson içeren familya Asteraceae; cins ise Astragalus'tur. Çalışma alanından toplanan taksonların 95'i endemik olup, endemizm oranı % 27,14'dür. Türlerin fitocoğrafik bölgelere dağılım oranları, İran-Turan elementi % 21,14; Akdeniz elementi % 6; Doğu Akdeniz elementi % 12,29; Avrupa-Sibirya elementi % 3,71; Öksin elementi % 1,43 ve yayılış alanları bilinmeyenlerin oranı ise % 55,43 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaların sonucunda, 24 takson C5 Karesi için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the flora of Kızıltepe (Niğde: Ulukısla) and its vicinity, which is located in the square C5 of Grid system, was investigated according to specimens collected in the vegetation period of the years 2015 and 2016. As a result of evaluating of 831 plant specimens, 350 taxa from 191 genera belong to 59 families were determined. Four taxa were included into the division Pteridophyta and 346 taxa were from the division Magnoliophyta. Six taxa of the later belong to the subdivisio Pinophytina (Gymnospermae - Gymnosperms) and 340 taxa of this division were from the subdivisio Magnoliophytina (Angiospermae - Flowering Plants). With respect to the numbers of taxa, Asteraceae was the richest family and Astragalus was the richest genus. 95 of the taxa collected from the study area were endemic. The endemism ratio was established as 27,14%. The ratio of the taxa according to the phytogeographic regions were found as follows: Irano-Turanian elements 21.14%, Mediterranean elements 6%, East Mediterranean elements 12.29%, Euro-Siberian elements 3.71%, Euxin elements 1.43%, and indetermined elements 55.43%. As a result of the study, 24 taxa were determined as new record for the square C5.