Synthesis and characterization of secondary amine functional microparticules
İkincil amin fonksiyonlu mikropartiküllerin sentez ve karakterizasyonu
- Tez No: 136760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: limited coalescence, amin fonksiyonlu mikropartiküller, çapraz bağlı mikropartiküller, divinilbenzen, 2-(tert-butilamino)etil metakrilat iv, limited coalescence, amine functional microparticles, crosslinked microparticles, 2-(tert-butylamino)ethyl methacrylate, divinylbenzene in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET İKİNCİL AMİN FONKSİYONLU MİKROPARTİKÜLLERİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU Evrim Banu Altıntaş Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Soner Kılıç Temmuz 2003 ikincil amin fonksiyonlu mikropartiküller stiren (STY), divinilbenzen (DVB) ve 2-(ter- butilamino)etil metakrilatın (tBAEMA) süspansiyon polimerizasyonu ile hazırlandı. Polimerizasyon değişkenlerinin (polimerizasyon süresi, karıştırma hızı, sıcaklık, STY, DVB, tBAEMA, başlatıcı ve stabilizör derişimleri gibi) amin içeriğine, ortalama partikül büyüklüğüne ve partikül büyüklüğü dağılımına etkisi belirlendi. Süspansiyon polimerizasyonu deneyleri üç farklı sistemde yapıldı. Birincisinde klasik süspansiyon polimerizasyon sistemi kullanıldı, monomer ve başlatıcı içeren organik faz, sodyum dodesilsulfatın (SDS) stabilizör olarak kullanıldığı sulu faz içinde dağıtıldı (disperse edildi). İkinci sistemde, birinciye benzer bir yol izlenerek dağılma ortamındaki SDS'in yerine Aİ2(SÜ4)3 kullanıldı. İkincil amin fonksiyonlu mikropartikül hazırlamak için kullanılan üçüncü yöntemde, dağılma ortamına uygun miktarda yardımcı stabilizör olarak Aİ2(SÛ4)3 eklenerek birinci polimerizasyon işlemi izlendi. Sadece SDS stabilizör olarak kullanıldığında, polimerizasyon ürünü topaklaştı, ayrık ve küresel mikropartiküller elde edilemedi. SDS'in A12(S04)3 ile yerdeğiştirmesi sonucunda 50 -200 (im büyüklüğünde ayrık ve küresel mikropartiküller elde edildi. SDS ve A12(S04)3 birlikte kullanıldığında, 130 -250 |lm büyüklüğünde yine ayrık ve küresel mikropartiküller elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARECTERIZATION OF SECONDARY AMINE FUNCTIONAL MICROPARTICLES Evrim Banu Altıntaş MS in Chemistry Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner Kılıç July 2003 Secondary amine functional microparticles were prepared by the suspension polymerization of styrene (STY), divinylbenzene (DVB), and 2-(tert-butylamino)ethyl methacrylate (tBAEMA). Effects of polymerization parameters (such as polymerization time, stirring speed, temperature, STY, DVB, tBAEMA, initiator and stabilzer concentrations, etc.) on experimental amine content, average particle size, and particle size distribution were determined. The suspension polymerization experiments were carried out in three different systems. In the first one, conventional suspension polymerization system was used and the organic phase including monomers and initiator was dispersed in an aqueous medium by using sodium dodecylsulfate (SDS) as the stabilizer. In the second system, a similar experimental protocol was followed except a proper amount of A12(S04)3 was used to replace SDS in the dispersion medium. The third method used to prepare the secondary amine functional microparticles was again similar to first polymerization protocol, except a proper amount of Aİ2(S04)3 was added to the aqueous dispersion medium as a co-stabilizer. When SDS was used alone as a stabilizer, polymerization product was agglomerated; individual and spherical microparticles were not obtained. Replacement of SDS with A12(S04)3 resulted spherical microparticles within the size range of 50 - 200 |im. When SDS and Aİ2(SÛ4)3 was used together, again individual and spherical microparticles were obtained within the size range of 130- 250 um.