Koru Köyü (Lapseki-Çanakkale) Pb-Zn-Ag yatağının jenetik incelenmesi
Genesis of Pb-Zn-Ag deposit of Koru Village (Lapseki-Çanakkale)
- Tez No: 136761
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biga Yarımadası, Çanakkale, Epitermal, Pb-Zn-Ag, Düşük Sülfidasyon, Siferülitik Riyolit, Dom vı, Biga Peninsula, Çanakkale, Epithermal, Pb-Zn-Ag, Low Sulfidation, Spherulitic Rhyolite, Dome. vııı
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Koru Maden(Lapseki-Çanakkale)'deki damar tipi Pb-Zn-Ag cevherleşmeleri Tersiyer yaşlı volkanitlerin içindedir. Yatakların yakın çevresinde yüzeyleyen volkanik kayaçlar, cevherleşmeyle ilişkilerine dayamlarak ikiye ayrılmıştır. Bunlardan ilki Oligosen yaşlı Taban Volkanitleri, ikincisi ise onları keserek çıkan Alt-Orta Miyosen yaşlı Siferülitik Riyolit'tir. Taban Volkanitleri, özellikle maden ocağı çevresinde trakit-dasit-riyolitik bileşimli tüf ve aglomeralardan oluşan piroklastikler halinde bulunur. Siferülitik Riyolit, riyolitik dom şeklindedir cevherleşmeyle yakm ilişkilidir. Koru Madende bulunan Eskikışla ve Tahtalıkuyu ocaklannda ana damarlar Taban Volkanitleri ile Siferülitik Riyolitin dokanağında yeralmaktadır. Damarlar masif, yer yer de volkanik kaya parçalarının etrafım sarar şekilde breşik cevher tarzındadır. Damarların üst kısımları yoğun barit ilaveli cüssernine ağsı cevher biçimindedir. Cevherleşmelerde, cevher minerali olarak sfalerit, galen, pirit, kalkopirit, fahlerz, markazit, bornit, kalkozin, gang minerali olarak barit, kuvars ve karbonat gözlenmektedir. İnce kesit incelemeleri sonucunda, damardan itibaren cevherleşmeyle ilişkili olarak yankayada, silisleşme, serizitleşme ve serizitleşmeden sonra başlayan kaolinleşmeyle birlikte arjilik alterasyona geçiş gözlenir. Adularya hem damar içinde hem de yankayada kuvarsla birlikte bulunur. Yankayaçlardan alman örneklerin jeokimyasal bileşimleri, riyodasit-dasit ve riyolit olarak belirlenmiştir. Jeokimyasal incelemeler, yankayaçlann alt kabukkökenli, volkanik ada yayı ortamında çarpışmayla eşyaşlı I-tipi bir magmanın ürünleri olduğunu göstermektedir. Koru Maden'de bulunan üç maden sektörünün inceleme sonucunda aynı kökenden geldiği anlaşılmaktadır. Mineralizasyon mekansal olarak Siferülitik Riyolit volkanizmasıyla bağlantılıdır. Siferülitik Riyolitin kendisi cevher getirici olarak rol oynamasa da, bu volkanizmayı meydana getiren derindeki sıcak kaynakla bağlantılı cevherli eriyiklerin hareketini sağlayan bir kanal vazifesi görmektedir. Dolayısıyla bu volkanizmamn dokanağı ve ilişkili kırık ve breşik zonlar cevherin yerleştiği yerlerdir. Zaten yatağın damar tipinde oluşu, yer yer breşik ve yollu yapıya sahip olması ard oluşumlu bir cevherleşme için yeter verilerdir. Cevherleşme, çok düşük ısılı yani epitermal, alterasyon mineralojisine göre ise adularya-serizit(düşük sülfidasyon) tipidir. Cevherleşmenin oluşumu bölgesel faylarla kontrol edilen magmatizma sonucunda riyolitik domun çıkışıyla başlamaktadır. Daha sonra aynı yolu takip eden hidrotermal akışkanlar, öncelikle yankayada alterasyona neden olmuş daha sonra taşıdığı metalleri ortama bırakarak cevherleşmeyi meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The polymetallic vein type mineralization of Koru(Lapseki-Canakkale) is lacated in Tertiary volcanics. Volcanic rocks which host the vein type mineralization could be divided into two types. The first is Oligocene Basement Volcanics, which is widespread in the study area and cut by Spherulitic Rhyolite of Early-Middle Miocene as a second type. Basement Volcanics are especially located around the deposits and are pyroclastics which consist of tuffs and agglomerates in trachytic, dacitic and rhyolitic in composition Spherulitic Rhyolite is associated with mineralization and it was emplaced shape intrusion as a dome cutting Oligocene Basement Volcanics. Main veins in Eskikisla and Tahtalikuyu sectors in Koru are emplaced in contact zone between Basement Volcanics and Spherulitic Rhyolite. In vein structure ore is generally massive and somewhere is formed as a matrix which binds the volcanic rock clasts of the breccia. The upper part of these veins consist of disseminated and stockverk type ore with high barite content. Ore minerals are sphalerite, galena, pyrite, chalcopyrite, fahlerz, marcasite, bornite, chalcocite and gangue minerals are barite, quartz and carbonate. As a result of thin section determinations, silicification and sericitization are the early hydrothermal alterations in the deposits. Sericitization is overprinted by argillic alteration which is typical with intense kaolinization. Adularia is associated with quartz in both vein and wall-rocks. vuThe samples collected from wall-rocks are rhyodacite-dacite and rhyolitic in composition on the base of geochemical analysis. Geochemical data suggest that wall-rocks are products of magma which derived from lower crust, syn-collisional and volcanic arc environment. It is though that three mineralization sectors of Koru Mine are products of same source. The mineralization is spatially associated with Spherulitic Rhyolite volcanism. Even if the Spherulitic Rhyolite doesnt act as a ore source, it could provide channels for ore bearing hydrothermal solutions which is related magmatic hydrothermal source. On the base of minning geology studies, it is observed that the fracture and breccia zones in between the Spherulitic Rhyolite and Basement Volcanics are the most favorable structures for ore deposition. The mineralization is vein type epithermal and on the base of alteration-mineralogy studies low sulphidation(adularia-sericite) sub-type. Occurance of the mineralization had begun during intrusion of rhyolitic dome with magmatism, which is controlled by regional faults. In the following stage releated hydrothermal fluids ascend via same fractures, fistly caused an intensive alteration in wall-rock and then caused accumulation of all metals in the deposit.