Optimization of solid waste collection system of Torbalı
Torbalı katı atık toplama sistemi optimizasyonu
  1. Tez No: 136771
  2. Yazar: SANEM ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Collection, Disposal, Optimization, Solid Waste, Transportation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Günümüz dünyasının en önemli gündemini oluşturan çevre, dünyada mevcut olan tüm değerleriyle korunması gereken bir bütündür. Doğa sınırsız bir kaynak değildir, kendini yenileme kabiliyeti sınırlıdır. Bozulan ekolojik dengenin yeniden oluşması zor hatta imkansızdır. Bu nedenle çevre koruma kullanma dengesinin sağlanması ancak toplumların tüm kesimlerinin katılımıyla mümkündür. Yaşadığımız doğal çevreyi kirleten unsurlardan birisi de kentsel katı atıklardır. Hızlı ve çarpık kentleşmenin doğal bir sonucu olarak, katı atık sorunu hızla artmakta, bu nedenle de katı atıkların etkin, verimli düzenli bir şekilde toplanması, taşınması, depolanması ve değerlendirilip zararsız hale getirilmesi zorunludur. Katı atık miktarında, nüfusa ve tüketim alışkanlıklarına bağlı artışların yanı sıra, çarpık kentleşme ve sürekli göç sonucunda mevcut çöp alanları kentle iç içe geçmiş, her türlü tehlikeye açık alanlar haline gelmiştir. Bir çok belediye, toplanan katı atıkları düzensiz olarak, boş alanlara atmaktadırlar. Bunun sonucunda; verimli taran arazilerinin yok olması, yer attı sularının kirlenmesi gibi problemler meydana gelmektedir. Ayrıca, bu bertaraf metodu insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir. Katı atık sorunu; katı atık toplama - taşıma ve katı atık bertarafi olmak üzere iki bölüm olarak ele alınmalıdır. İki bölümde de; çevre ve insan sağlığı yanı sıra ekonomik değerler de dikkate alınmalıdır.Katı atık toplama - taşıma ve bertaraf işleminden önce, kaynağında ayrı toplama sistemi gözönünde bulundurulmalıdır. Bu sistemin uygulanması ile, bertaraf ünitesine gelecek olan katı atık miktarı ve toplama - taşıma ve bertaraf maliyeti azalacaktır. Bu çalışmada amaç; Torbalı katı atık toplama - taşıma sisteminin optimizasyonudur. Toplama - taşıma işlemi, iki bölümde değerlendirilmiştir. Birinci bölümde, toplama işlemi ve direk bertaraf ünitesine taşıma işlemi; ikinci bölümde ise, toplama ve transfer istasyonlarına taşıma işlemi, transfer istasyonlarından bertaraf ünitelerine taşıma işlemi değerlendirilmiştir. Bu çalışmada; Torbalı'da kullanılacak olan yeni çöp sahası ve mevcut katı atık toplama - taşıma sistemi araştırılmış; Ayrıca, Torbalı Belediyesi için optimum katı atık toplama - taşıma ve bertaraf sistemi, ekonomik değerler de göz önünde bulundurularak araştırılmıştır. Değişen transfer istasyonu ve bertaraf ünitesi kapasitelerinin etkileri Simplex yöntemi kullanılarak incelenmiş ve ortaya çıkan başlıca çözümler tartışılmış ve sunulmuştur. Sonuç olarak, en düşük maliyete sahip olan sistem bir transfer istasyonu Tt(320 ton/hafta), düzenli deponi ( 80 ton/hafta ) ve kompost siteminden ( 240 ton/hafta ) oluşmaktadır. Bu durumda toplam aylık maliyetin 37,784 $ /ay ve kişi başına düşen aylık masrafin 0.908 $ olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimden Bertaraf, Katı Atık, Optimizasyon, Taşıma, Toplama.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Environment which constitutes the most important agenda of the world must be protected with all values exist in the world. Nature is not a unlimited source, its ability of renewing itself is limited. Forming of a new ecological balance is difficult and also even impossible. For this reason; providing of environment protection-using balance is possible by participating of communities. One of the factors which pollute natural environment is municipal solid wastes. Solid waste problem increases rapidly as a result of rapid and crooked urbanization. For this reason, solid wastes must be collected, transported and stored at the active, productive and systematic sense and must be made harmless. Amount of solid waste increases according to population and consumption habits, besides, existing dumping areas have been dangerous and have engulfed by the city. Solid wastes collected are sent away empty fields nonsystematically in many municipalities. As a result; problems such as disappearing of productive agricultural fields and pollution of groundwater are eroused. Besides, this disposal method affects the health of people, seriously. Problem of solid waste must be examined in two sections as procedure of solid waste collection and transportation, and removal of solid waste. In both sections, economic values must take into consideration with respect to environment and human health.Separate waste collection system in it's source has to be considered before operation of collection, transportation and removal processes. Amount of solid waste which will be brought to the removal unit, collection and transportation, and disposal cost of solid wastes will be reduced by applying this system. The aim of this study; optimization of collection and transportation system for the solid wastes of Torbalı. Operation of collection and transportation has been evaluated in two sections. First section is handling the collection and transportation from regions straight to the removal unit and the second section includes the collection and transportation from regions to transfer stations and transportation from transfer stations to the disposal units. In this research; new dumping area which is on the planning stage in Torbalı and existing solid waste collection - transportation system have been examined. Furthermore; optimum collection - transportation and disposal system for Torbalı Municipality has also been researched by an economical point of view. The effects of changing transfer station and disposal site capacities have also been investigated by using Simplex method and the possible solutions have been presented and discussed. As a result; a system which has minimum cost contains one transfer station Ti( 320 tone / week ), one landfill area ( 80 tone / week ) and compost system ( 240 tone / week ) is recommended. By using the forementioned system, the total cost is 37,784 $ / month and monthly cost per one person is 0.908 $.