Samsun 19 Mayıs ilçesi katı atık toplama taşıma sisteminin coğrafi bilgi sistemi destekli irdelenmesi
Analysis of the solid waste management system of 19 Mayıs county based on geographic information system
  1. Tez No: 392103
  2. Yazar: TANER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEMRA ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atık Taşıma/Toplama Sistemi, Maliyet Minimizasyonu, Solid Waste Handling / Collection System, GIS Based Route Optimization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Evsel katı atıkların yönetimi sistemlerinde maliyet unsurları tüm lojistik sistemlerinde olduğu gibi genel itibariyle toplam sistem maliyetinin %80'lik dilimini toplama/taşıma operasyonları oluşturmaktadır. Bu noktada toplama/taşıma operasyonları üzerinde güzergah optimizasyonu çalışması yapılması ile maliyet azaltımı yapılabilmektedir. 19 Mayıs ilçesi, Orta Karadeniz Bölgesi'nde Samsun ili sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ondokuzmayıs, Samsun- Sinop karayolu güzergâhında olup Samsun il merkezinin 33 km batısındadır. 22 köyü ve 14 mahallesi bulunan Ondokuzmayıs ilçesinin nüfusu 24.288 olmakla birlikte bunun 11.216'sı belediye hizmet sınırları içerisindedir. Bafra ovasında bulunan ilçenin ekonomisi daha çok tarım ve hayvancılığa dayanmakta olduğundan ilçe vatandaşları orta ve alt gelir düzeyinde olarak değerlendirilmektedir. 19 Mayıs ilçesi için yapılan çalışmalarda tüm konteyner noktalarının kayıt edilmesi işlemlerinde Netcad CBS programı ve bu programa veri girişi için Magellan firmasının Triton 1500 mobil GPS cihazı kullanılmıştır. 19 Mayıs ilçesinde bulunan 15 mahallede evsel katı atık toplama/taşıma işlemlerinde rota optimizasyonu için transport modeli kullanılmış ve maliyet minimizasyonu amaçlanmıştır. Bu program ile CBS üzerindeki veriler, süreler, demografik yapı ve atık miktarları ve konteyner bilgileri kullanılarak durum çalışması yapılmıştır. 19 Mayıs ilçesi için büyük konteyner, küçük konteyner ve varillerden oluşan 1500 toplama konteynırlı mevcut sistemin maliyeti hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In a municipal solid waste management system (WMS), waste collection cost consist of the 80% of the total system cost similar to the general logistics system operations costs. Therefore, cost reduction of the waste management system can be done with route optimization work on the collection/transport part of WMS. 19 Mayıs district located in the province of Samsun in the Central Black Sea Region. It is located at the 33.km of the Sinop-Samsun highway. The district consist of 22 villages with the population of 24 288 people. However, WMS of Ondokuz Mayıs district only covers 11216 people, who are within the boundaries of municipal services. The Magellan Triton 1500 GPS device and Netcad GIS program is used for data entry of all container port in the studied area. For the optimization of routes for the municipal solid waste collection / transport process in 15 districts , the transport model is used with a intention of cost minimization. With this program, data on CBS periods, case studies were carried out using demographic structure and amount of waste and container information. The cost of collection system consisting of large container, small containers and drums (totals 1500) was calculated.