Capacitated transportation problems and an application
Kapasiteli ulaştırma problemleri ve bir uygulama
  1. Tez No: 136793
  2. Yazar: TUĞBA ÖZKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaştırma Problemi, Kapasiteli Ulaştırma Problemi, Transportation Problem, Capacitated Transportation Problem
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
VI ÖZET Ürünlerin depolara ya da satıcılara taşınması, bütün işletmeler için ortak bir problemdir. Bu tür problemler doğrusal programlama problemlerinin özel bir hali olan ulaştırma problemi olarak adlandırılır. Klasik ulaştırma modeline karşılık gelen genel model, amaç fonksiyonu, arz kısıtlan, talep kısıtlan ve negatif olmama kısıtlanndan oluşur. Bununla birlikte, eğer taşınan malın miktanna karşılık gelen karar değişkenleri farklı sebeplerden dolayı kapasite kısıtlarına sahipse, kapasiteli ulaştırma modeli kullanılır. Amaç genelde maliyet enküçüklemesidir. Bu araştırmada, kapasiteli ulaştırma modeli ve çözüm yöntemi çalışılarak, gerçek bir endüstri problemine uygulanmıştır. Uygulamada amaç, arz ve talep kısıtlarının yamnda kapasite kısıtlan da sağlanarak taşıma maliyetlerinin en küçüklenmesi olarak tanımlanmıştır. Pratikte, toplam karar değişkeni ve kısıt sayısının problemin boyutunu çok büyük bir hale getirmesi sebebiyle, mevcut bilgisayar paket programlanyla çözülemediğinden, en iyi çözümü elde etmek için yaklaşık bir çözüm yöntemi geliştirilmiştir. Öncelikle, problem basitleştirilerek çözüldü. Daha sonra, basitleştirilmiş problemin sonuçlarına dayanarak alt problemler tanımlandı. Problemleri çözmek için WinQSB paket programı kullanılarak sonuçlar yorumlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The feasible (cost efficient) shipment of the products to wholesalers or to warehouses is a common problem for all companies. Such a problem is called a transportation problem, which is a special case of the linear programming problem. The general model, which corresponds to the classical transportation problem, comprises of the objective function, supply constraints, demand constraints, and nonnegativity constraints. However, if the decision variables which are the amounts of shipment have capacity constraints from various reasons such as capacity of trucks, warehouse capacity etc., then a capacitated transportation model is used. The objective is, generally, the minimization of cost. In this research, capacitated transportation model and solution methods are studied and applied to an actual industrial problem. In application, the objective is defined as minimizing the total transportation cost, while satisfying the capacity constraints on the decision variables as well as the demand and supply constraints. The total number of decision variables and constraints in practice made the problem so huge that the model became to be beyond the capability of the available software packages. Thus, in order to obtain a solution, an approximate solution method is developed. In the beginning, the problem is simplified to a smaller capacitated transportation problem and solved. With regards to the solution of the simplified model, sub problems are defined. The WinQSB software package is used and results are evaluated.