Open-end iplik üretiminde optimum kalite için proses kontrolü
Process control for optimum quality in open-end spinning
- Tez No: 136820
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Open-end rotor spinning, process control, yarn faults, yarn ends-break
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, orta ölçekli bir OE- rotor iplik işletmesinde iplikteki hata sayısına ve iplik kopuşlarına etki eden bazı parametreler tespit edilip, hataları ve iplik kopuşlarını azaltmak için bu parametrelerin bir kısmında çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Deneysel çalışmanın yapıldığı iplik işletmesinde üç aşamada, üç farklı numarada, duruş ve iplik hataları ile ilgili etütler yapılarak elde edilen sonuçlar normal üretime ait veriler ile karşılaştırılmıştır. İlk aşamada işletmenin normal çalışmasına ait durum tespiti yapılmış olup, ikinci aşamada iplik kalitesini ve iplik kopuşlarım etkilediği düşünülen bazı parametreleri (şerit düzgünsüzlüğü, çekim ve dublaj oranlan, şerit içinde istenmeyen kalınlaşmalar veya incelmeler“şerit binmeleri”) tek tek değiştirilerek iyileşme miktarı gözlenmiştir. Üçüncü aşamada ise, ikinci aşamada tek tek uygulanan iyileştirme çalışmalarının tümü uygulanmış olup normal çalışmaya göre iyileştirme miktarları ortaya çıkarılmıştır. Yapılan duruş ve iplik hata analizleri OE- rotor iplik işletmesi proseslerindeki mevcut problemler konusunda bilgi vermekte ve özellikle iplik kopuşları ve hataları üzerinde en etkili faktörün hammadde ve şerit kalitesi olduğunu göstermektedir. İncelenen tüm numaralarda en çok duruşa ve iplik hatasına kısa kalın yerler sebep olmaktadır. Son aşamada yapılan iyileştirme çalışmaları neticesinde duruş sayılarında, Ne 8 için %34, Ne 12 için %32, Ne 20 için %21 oranında bir iyileşme görülmüştür. İplik hata sayılarında ise Ne 8 için %68, Ne 12 için %57, Ne 20 için %28 oranında bir azalma gözlenmiştir. Anahtar sözcükler : Open-end rotor iplikçiliği, proses kontrolü, iplik hataları, iplik kopuşu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, we established parameters which affected yarn faults and yarn ends- break in a medium scale OE-rotor spinning mill. Some changes were made to decrease yarn faults and yarn ends-break. In the spinning mill, three different counts of yarn which are made of % 100 cotton were observed during three stages. After all stages the results were compared with normal production. In the first stage normal running condition of the spinning mill was observed then some parameters, which affected yarn quality and yarn end-breaks, were investigated. In the second stage to improve yarn quality and spinning ends-breaks, these parameters (sliver evenness, dubbing and draft ratios, sliver slubs) were changed one by one and the difference was observed. In the third stage all improvement studies were done in one time then the difference was compared with normal running condition as well. Analysis of rotor position stoppages gives information about problems which were present in OE-rotor spinning process. It was seen that the defects originated from raw material and sliver quality substantially affected on yarn end-breaks and yarn faults. Short thick places cause maximum end-breaks and yarn faults in all investigated yarn numbers for open-end rotor spinning mill. After the result the last of improvement studies for 8 Ne, 12 Ne and 20 Ne yarns; in the ratio of %34, %32, and %21 improvements are observed respectively in the number of end-breaks. And also for number of yarn faults, for 8 Ne, 12 Ne and 20 Ne yarns, in the ratio of %68, %57 and %28 improvements are obtained respectively.