Bir finans tekniği olarak factoring: Kayseri ve Konya'daki işletmelere yönelik bir uygulama
As A finance technique factoring: An application related to companies in Kayseri and Konya
  1. Tez No: 136971
  2. Yazar: ALİ FUAT KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Factoring, Finansman, Kayseri, Konya, Factoring, Finance, Kayseri, Konya
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
II ÖZET Factoring, iç ve dış ticaret işlemlerinde uygulanan bir finansman yöntemidir. Batıda bugünkü anlamda factoring uygulaması 2. Dünya Savaşı sonlarında başlamıştır. Ülkemizde 1980'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan factoring yöntemi, önceleri bankalar tarafından uygulanmıştır. Günümüzde ise bu konuda uzmanlaşmış factoring şirketleri tarafından yürütülmektedir. Factoring genel bir tanım ile, mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alacakların devir yoluyla bir factoring şirketine satılması ve bu alacakların factoring şirketi tarafından yönetilmesidir. Factoring şirketi müşterisine üç ayrı hizmeti bir arada sunar. Bunlar; alacağın tahsil ve yönetiminin yapılması, alacakların ödenmeme riskine karşı garanti verilmesi ve %80 oranında finansman sağlamasıdır. Factorig yönteminin işletmeler üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra ülke ekonomisi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Türkiye'de ilk factoring uygulaması 1988 yılında İktisat Bankası'mn bünyesinde oluşturduğu İktisat Factoring Grubu tarafından başlatılmıştır. Factoring yönteminin Türkiye'deki gelişmesi, özellikle finansman fonksiyonu alanında çeşitli güçlükler bulunmasına rağmen, oldukça hızlı olmuştur. Günümüzde Türkiye'de factoring yönteminin kanun halinde mevzuatı yoktur. Fakat Hazine Müsteşarlığı' nın 21 Aralık 1994 tarihli Yönetmeliği ile, factoring faaliyetlerine çerçeve niteliğinde hukuki düzenleme getirilmiştir. Kayseri'de yapılan anket çalışmasında factoring'den yararlandığını belirten işletmelerin oranı %20'dir.Konya'da ise bu oran %8'dir. Fakat bu işletmeler de alacaklarının çok düşük bir kısmını factoring şirketine devretmekte ve factoring yönteminin sunduğu hizmetlerin tamammdan yararlanmamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Factoring is a method used in domestic and foreign trade applications. Modern factoring applications of taday started at the end of the II World war. In Turkey, the factoring method started in the 1980s in turkey and was first applied by banks. Today, it is run by specialist factoring companies. Factoring in genaral meaning is the selling of the promptly owed money caused by goods and services by revoling to the factoring companies and the managing of the owed money. Factoring companies provide three different services together. These are; doing the method and collecting of money, giving guaranty for non-payment risk of the money and providing 80 % financing. Factoring method has an positive effect on both the companies and the country economy. The first factoring application in Turkey was started in 1998 by İktisat Factoring Grubu under the control of İktisat Bank. The development of factoring method in Turkey has been guite rapidly in spite of the difficulties in the area of financing functions. There isn't a factoring act as alaw in Turkey. However, with the act of economy counselorship on 21 December 1994, a legal arrangement was made for the factoring applications. According to a survey made in Kayseri, the rate of the companies benefiting from factoring is 20%. In Konya, this rate is 8%. However, the companies revolve a small amount of the money to the factoring companies and don't benefit completely from the provided services.