Küselleşme sürecinin Türkiye'de yoksulluk sorununa etkileri
The Effects of globalisation on poverty in Turkey
  1. Tez No: 137051
  2. Yazar: BURCU TANYERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN KÜNTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Gelişme, Değişim, Yoksulluk, Türkiye, Globalisation, Development, Change, Poverty, Turkey
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET Dünya, sanayi devriminden itibaren teknoloji ve gelişme hızı bakımından büyük oranda ivme kazanmış ve bu gelişme bilişim ve iletişim devrimi ile sonuçlanmıştır. Çok önemli dönüşümlere neden olan bu iki yeni olay, 1980 yılı ile beraber küreselleşme sürecini başlatmıştır. Küreselleşme, dünyada en genelden en yerele ve hatta“birey”in yaşamına ilişkin deneyimleri etkilemekte ve dönüştürmektedir. Küreselleşme süreci ile beraber, ekonomik yaşamdaki tüm sınırlar kalkmaya, dünya hızla büyük bir pazar haline gelmeye başlamıştır. Küreselleşme süreci sadece ekonomik yaşamda değil kültürel siyasi ve toplumsal alanda da etkilerini göstererek büyük dönüşümlere neden olmaktadır. Küreselleşme süreci ulus-devlet anlayışını bir kenara bırakmakta ve giderek uluslararası bir platforma kaymaktadır. Devletin neredeyse hemen her alandaki etkin gücü sınırlanarak müdahaleci özelliği ortadan kaldırılmış ve devletin küçültülmesi yoluna gidilmiştir. Çünkü artık toplum değil birey önemsenmektedir. Ve buna göre de devletin toplumsal alandaki dengeleyici rolüne gerek duyulmamaktadır. Bu durum toplumsal yaşamın dengeli ve uyum içerisinde sürdürülmesi olanağını kısıtladığı gibi dünya genelinde belirsizlik ve güvensizlik hissinin yaygınlaşmasına da yol açmıştır. Küreselleşme, insan hakları konusunda önemli etkiler yapmaktadır. Bir yandan, insan hakları ve demokrasi gibi kavramların yaygınlaşmasını sağlarken, öte yandan küresel gelişmeler, kimi yerde en temel hakların kullanılabilme olanağını kısıtlamaktadır. Buna yol açan en önemli faktör, yaygın yoksulluk sorunudur, insanların yaşamlarını sürdürecek olanaklardan yoksun bırakılması yoluyla en temel hakları çiğnenmekte ve beraberinde yoksulluk sorunu küresel çapta yayılmaktadır.Küreselleşme dalgası tüm Dünya ile beraber Türkiye'yi de etkisi altına almaktadır. Tarihimizde“24 Ocak Kararlan”olarak bilinen ekonomi reformu ile küreselleşme sürecinin sonuçları kendini göstermeye başlamıştır. Söz konusu sürecin etkisiyle, zaten var olan yoksulluk sorunu yine dünyaya paralel bir biçimde büyümüş ve gelir dağılımdaki uçurum giderek daha da derinleşmiştir. Yoksulluğun yayılması, belirsizlik ve güvensizlik ortamı doğururken, şiddetin yaygjnlaşması, sömürünün artması vb. sorunları da beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Technology and the growth rate of the world have accelerated since the Industrial Revolution and this development has been concluded with another revolution in the areas of information and communication. These two brand new events which culminated great transformations initiated the process of globalisation in 1980. Globalisation affects and transforms both the general and the local experiences in the world and even the experiences of the“individual”life. Together with this process, while obstacles preventing the circulation of money have been eliminated, the world changed into a huge market. Beyond its effects on economic life, the process of globalisation also introduces great transformations in cultural, political and social spaces. The globalisation process confronts and threatens the nation-state while its platform is getting more and more internationalised. The interventionist character of the state has been eliminated by limiting its power over every sphere of life and the scale of the state has been reduced. This is due to the fact that today individual interests comes before the interest of the community in general. Accordingly, there is no need for the balancing and regulatory power of the state in social area. While this situation has limited the possibility of any social life to be continued in harmony and stability, it resulted the feeling of uncertainty and insecurity to spread out world-wide. Globalisation has important consequences on human rights. On one hand it promotes concepts such as human rights and democracy, while on the other hand it restricts people using their very basic rights. The most important factor leading to this is the problem of poverty. Inalienable rights of people have been violated by depriving them from their living and parallel to this, poverty has become a world-wide phenomenon on a global scale.VII The globalisation process has affected Turkey, too, together with the world. The consequences of globalisation began to display themselves with the economic reforms known in our history as January 24th decisions. With the effect of this process, the existing problem of poverty increased parallel to the world and the gap in the distribution of wealth has deepened severely. While increasing poverty has engendered uncertainty and insecurity; it has also brought about the problems of widespread violence, exploitation and etc.