Kutsal metinlerde ve rivayetlerde Hz. Süleyman
Prophet Suleyman in holy books and rumors
  1. Tez No: 137137
  2. Yazar: EKREM YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Süleyman, Hadis, Kutsal Metin, Peygamber, Prophet Süleyman, Hadith, The Holy Texts, Prophet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUTSAL METİNLERDE ve RİVAYETLERDE Hz. SÜLEYMAN Ekrem YÜCEL Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Hadis Bilim Dalı 2003, Sayfa: 122 Gerek kutsal kitaplarda gerekse rivayetler de hakkında bir çok malumat bulunan Hz. Süleyman'ı peygamberimizin kendi dilinden öğrenmek ve onun hakkındaki rivayetleri değerlendirmek için araştırma konusu yaptığımız“Kutsal Metinlerde ve Rivayetlerde Hz. Süleyman”adlı çalışmamız, Giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte, çalışmada kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Hz. Süleyman'ın Tarihi ve Menkıbevi hayatı, ulaşabildiğimiz kaynaklar çerçevesinde ele alınıp incelenmiştir. İkinci bölümde Hz. Süleyman'ın Tevrat, Kuran ve İndiler bağlamında Kutsal metinlerdeki durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Tarih, Tefsir, Tasavvuf ve Edebiyat olmak üzere İslam dini kaynaklarında, Hz. Süleyman'ın nasıl anlatıldığı işlenmiştir. Dördüncü bölüm de ise konuyla ilgili Hadisler verilerek bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışma bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PROPHET SÜLEYMAN IN HOLY BOOKS AND RUMORS Ekrem YÜCEL The University of Firat Social Sciences Institute Basic Islamic Sciences, Main Department of Hadith 2003, Page: 122 This study called Prophet Süleyman In Holy Books and Rumors consists of the introduction and four chapters. We have prepared this study to evaluate rumors being uttered about Prophet Süleyman by our prophet mentioned both in Holy Books and Rumors. In the introduction chapter, I gave knowledge about the technics and methods used in this study. In the first chapter, Prophet Suleyman's life of history and legend has been studied. In the second chapter, Prophet Suleyman's condition in Holy texts has been brought up in the light of the Holy Books- The Old Testament, The Qur'an and The Bible. In the third chapter, Prophet Suleyman's way of life has been referred in Islamic sources-in History, Interpretation, Sufism and Literature. In the fourth chapter, Hadiths related about the subject have been given and their evaluation has been done. This study ends with a bibliography.