Cumhuriyet Dönemi Türk resminde portre
Republic term portrait in Turkish art
- Tez No: 137156
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Portrait, Turkish Art, Republic Term
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK RESİM SANATINDA PORTRE Nida GÜLER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı 2003 - Sayfa: X+160“Cumhuriyet Dönemi Türk Resminde Portre”adlı bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde portre ile ilgili temel bilgiler verilmiştir. Sanat tarihi sürecinde portre resmi incelenmiş ve portrenin temel özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise portre resmi Türk Sanat Tarihi içerisinde genel hatlarıyla ele alınmış, Cumhuriyet dönemi ise ayrıntılarıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde, Cumhuriyet döneminde portreyi işleyen ressamlardan İbrahim Çallı, Feyhaman Duran ve Zeki Faik İzer'in sanat yaşamları, portreleri ve üslupları ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise Cumhuriyet dönemi sanatçılarından Feyhaman Duran, mrahim Çallı, Zeki Faik İzer, Sabri Berkel, Nuri İyem, Nurullah Berk, Eşref Üren, Şükriye Dikmen, Neşat Günal ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun en az üç en fazla beş eseri analiz edilmiştir. Dördüncü bölümde de Cumhuriyetten günümüze portre sanatındaki üslup değişiklikleri tespit edilmiş, genel değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuçta Çağdaş Türk Resim Sanatında figür unsurunu irdelediğimizde batı sanatıyla aralarında teknik ve üslup yönünden benzerlikler olduğu gözlemlenmiş, temelleri minyatüre dayanan Türk Resminin Cumhuriyetten sonraki dönemlerde batılı anlamda resim anlayışının ilkelerini özümseyen sanatçıların zamanla minyatürden ve dekoratif süsleme sanatlarından esinlendiği ve bunları kişisel üslup özellikleri içerisinde yorumlayarak çağdaş sanat eserleri oluşturdukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY MASTER'S DEGREE REPUBLIC TERM PORTRAIT IN TURKISH ART Nida GÜLER University of Fırat The Institute of Social Sciences Department of Islamic History and Arts 2003 - Page: X+160 This study called“Republic Term Portrait in Turkish Art”consists of three main parts. In first part, basic know ledges have been given. Portrait art has been examined carefully and basic features of portrait have been touched on during Art history process. In second part of this study portrait art has been taken up with its common lines in Turkish Art History, Republic term has been appraised with its details. And also in this part; the art life, portraits and styles of painters İbrahim Çallı, Feyhaman Duran and Zeki Faik îzer who worked on the portrait in Republic term have been processed in detail. In thirth part painters of Republic Term; Feyhaman Duran, Ibrahim Çallı, Zeki Faik îzer, Sabri Berkel, Nuri İyem, Nurullah Berk, Eşref Üren, Şükriye Dikmen, Neşet Günal and Bedri Rahmi Eyûboğlu's at least three and the most five works have been analyzed. In fourth part from Republic Term to our today's the style variations in Portrait art has been established. In conclusion; in contemporary Turkish Art when we considered figure at length we had watched over that there were similarities in terms of technique and style with West Art. It is understood that the painters assimilating the principles of art in western concept during the periods after Republic of Turkish Art whose roots go to the miniature were inspired from the miniature and decorative decoration art and also formed contemporary art works by interpreting these into their individual styles.