İslam Hukukunda kadınların siyasal hakları
Political rights of women in İslamic Law
  1. Tez No: 137188
  2. Yazar: SULTAN AKSAKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, hak, hukuk, insan hakları, cinsiyet, kadm, erkek, sosyal düzen, siyasal haklar, devlet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İSLAM HUKUKUNDA KADINLARIN SİYASAL HAKLARI Sultan AKSAKAL KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Nuri KAHVECİ Yıl: 2003 Sayfa: 113 Jüri: Prof.Dr. H. Ezber BODUR Yrd.Doç.Dr. Nuri KAHVECİ Yrd.Doç.Dr. İzzet SARGIN Hak ve hukuk kavranılan, toplumların kültürlerinden, sosyal yaşantılarından ve felsefelerinden etkilenerek gelişim göstermiştir. Geçmiş dönemlerde bu kavramların realiteye dönüştürülmesi sırasında 'cinsiyet ayrımı' önemli derecede etkin olmuş ve kadınların varlığı sürekli olarak göz ardı edilmiştir. Bu durum son zamanlarda feminizm akımının doğmasında etkin olmuştur. Böylece kadınlar, gerekli haklarını hem elde etmek hem de kullanmak için aktif hale gelme çabası içerisine girmişlerdir. Buna paralel olarak kadınların devletin bütün yapılanmalarında söz sahibi olmalarım sağlayan siyasal haklar alanında da gözle görülür bir gelişme kaydedilmiştir. Müslüman toplumların uygulamalarının aksine din olarak İslam ve doktrin olarak İslam hukukunda hakların edimi ve kazanımında ne erkek ne de kadın için bireysel ayrıcalıklar bulunmaktadır. Bilakis, hakları kullanmada ehliyet sahibi olma, temel şart olarak gösterilmekle birlikte insana hizmet edecek sosyal şartlardan hareketle toplum düzenini bozmayacak önemli kararlar alırken elbette yine toplumsal şartların oluşturduğu gerçeklerle hareket etme fikirlerin ortak paydası olmuştur. Dolayısıyla bundan ne kadm ne de erkek soyutlanabilir. Çünkü önemli olan, hukukun insana hizmet etmesi, insanın ise gerçek hukuku uygulatacak davranışlarla hukuka yön vermeye çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis POLITICAL RIGHTS OF WOMEN IN ISLAMIC LAW UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE DEPARTMENT OF BASIC ISLAMIC SCIENCE Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nuri KAHVECİ Year: 2003 Pages: 113 Jury: Prof.Dr. H. Ezber BODUR Assist. Prof. Dr. Nuri KAHVECİ Assist. Prof. Dr. İzzet SARGIN The concepts of right and law have developed being affected by culture, social life and philosophy of communities. In the past periods when these concepts were being turned into reality,“sexual discrimination”has been considerably affective and the existence of women has been ignored. Then, this situation has been very effective in arising of the movement of feminism. Therefore, women have become active in both to obtaining and using their necessary rights. In this concern, there has been a considerable development in the field of political rights that provide women a say in every structure of the state. Islam as a religion and Islamic law as a doctrin, do not give any individual priviliges to men or women in having and providing rights. On the contrary, having the capasity of using rights has been seen as a basic necessity. In addition to this, acting with the realities occured by the social conditions has certainly been a common denominator of ideas while making decisions against social disorder, according to the social conditions that may serve the human-being. Consequently, neither women nor men can be externalized. Because the important thing is that the law should serve the human-being and the human-being should try to give a direction to the law by behaviors which may result in the real law applied. Keyword: Human-being, right, law, human rights, sexuality, women, men, social order, political rights, state. II