Pehlevi döneminden bugüne İran'da kadın hakları
Women's rights in Iran since the Pehlevi era
- Tez No: 935040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ALTINBAŞ UMUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: İran, Kadın Hakları, Pehlevî Dönemi, İslam Cumhuriyeti, Iran, women's rights, Pahlavi era, Islamic Republic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezde, İran'da kadın haklarının tarihsel süreç içerisindeki değişimi incelenmiştir. İnceleme, Pehlevî döneminden başlayarak İslam Cumhuriyeti sürecine kadar uzanan dönemi kapsamaktadır. Kadınlara yönelik hukuki düzenlemeler, özellikle aile hukuku, boşanma, evlilik ve miras gibi temel alanlarda, dönemin siyasal ve ideolojik yönelimleri doğrultusunda ele alınmıştır. Pehlevî döneminde yürürlüğe konulan seküler reformlarla kadınlara tanınan bazı hakların,1357 (1979) Devrimi sonrasında İslami kurallar çerçevesinde yeniden şekillendiği gözlemlenmiştir. Bu dönüşüm, yalnızca yasal metinlerle sınırlı kalmayıp, toplumsal yapılar, dini otoriteler ve kültürel normlar aracılığıyla da etkisini göstermiştir. Kadınların bu değişimlere karşı geliştirdiği bireysel ve kolektif tepkiler ile hak arayışları da çalışmanın önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Araştırma, kadın haklarının İran'daki gelişiminde hukukun, siyasetin ve toplumun karşılıklı etkileşimini analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical evolution of women's rights in Iran, focusing on the period from the Pahlavi era to the Islamic Republic. Legal regulations concerning women—particularly in areas such as family law, marriage, divorce, and inheritance—are analyzed in light of the political and ideological shifts of each period. The secular reforms implemented during the Pahlavi regime introduced certain rights for women, which were later redefined within an Islamic framework following the 1357 (1979) Revolution. This transformation extended beyond legal texts, manifesting through social structures, religious authorities, and cultural norms. The study also explores women's individual and collective responses to these changes, as well as their pursuit of rights and justice. The research emphasizes the interplay between law, politics, and society in shaping the trajectory of women's rights in Iran.