Türk ihale sistemi
Turkish tender system
  1. Tez No: 137189
  2. Yazar: VEYSEL GÖRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ÇETİN BEDESTENCİ, DOÇ. DR. AYDIN GÜLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: public spending, tender, competition, transparency, agreement, inspection, institution of tender, EU norms. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Veysel GORUCU KSU SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI DANIŞMANLAR : Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Doç. Dr. Aydın GÜLAN Yıl : 2003, Sayfa : 98 Jüri : Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Doç. Dr. A. Hamdi AYDIN Doç. Dr. Adnan ÇELİK Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak uygulanan özelleştirme programlarına rağmen, Devlet altyapı, eğitim, sağlık ve savunma gibi büyük yatırımları üstlenmeye devam etmesi nedeniyle piyasa ekonomisi içerisinde halen en iyi müşteri konumundadır. Bu gerçek, mal ve hizmet üreten firmaları ister istemez büyük bir rekabet yansı içerisine sokmaktadır. Uluslar arası ticari ilişkilerin arttığı bir dönemde Türkiye'de Devlet, ekonomik ve idari yapısındaki büyük değişiklikleri de göz önüne alarak, planlı kalkınma süreci içerisinde, ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri en iyi zamanda ve kalitede, uygun fiyatlarla alma ve satma çabası içerisine girmiştir. Ocak 2003 'de yürürlüğe giren 4734 saydı Kamu İhale Kanunu ile saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların en uygun şartlarda ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri esas alınarak yeni bir kanuni düzenlemeye gidilmiştir. Bu tezin amacı ihale hukukunun temel ilkeleri ve yeni kanuni gelişmeler paralelinde Türk İhale Sistemini incelemektir. Analizler ve tartışmalar bu konudaki yeni kanuni düzenlemelerin önemli bir boşluğu doldurduğunu ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecindeki ihtiyacını karşıladığını göstermektedir. Anahtar Kelinden Kamu Harcamaları, ihale, rekabet, saydamlık, sözleşme, denetim, ihale kurum, AB normları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis TURKISH TENDER SYSTEM Veysel GORUCÜ DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATION INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM ADVISORS : Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Assoc. Prof. Dr. Aydın GÜLAN Year : 2003, Pages : 98 Jury : Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ : Assoc. Prof. Dr. A. Ha nidi AYDIN : Assoc. Prof. Dr. Adnan ÇELİK Although there have been widespread implementations of privatization policies in devoloped end devoloping countries, the state has still been the best customer in terms of undertaking the large investments such as infrastructure, education, health and defence in the market economy. This fact, forces domestic and foreign companies, that produce goods and services for the public units, into a big competitive environment by all means. In a period of increasing international relations, the state tries to meet its needs in terms of buying and selling the goods and services at the best times qualities and prices, by considering the changes İn economic and administrative structure in Turkey. The Public Tender Law numbered 4734 gone into effect on January 2003 had made changes in legal arrangements in which it had brought to new practices in the transparency, competition, equality, reliability, secrecy control by public opinion meet the needs in the most suitable conditions and just in time, and using these sources efficiently. This thesis aims to investigate the Turkish Tender System in line with the new legal developments and the basic principles of the the tender law. The analysis and discussions show that this new legal arrangments in this subject have filled an important gap and meet the requirement of Turkey in the process of the full membership to the EU.