Türkiye'de uygulanan finansal istikrar politikalarının analizi
An Analysis of the policies of financial stability in Turkey
- Tez No: 137187
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN BEDESTENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Piyasalar, Sağlam Finansal Sistemin Ön Koşulları, Finansal Baskı, Finansal liberalleşme, Türkiye Finansal İstikrar Politikaları, Türk Bankacılık Sektörü, Borç Stoku, Faiz Riski, Kur Riski, Açık Pozisyon, Cari Açık, Kamu Kesimi Borçlanma Gereği, Pre-Conditions of Sound Financial System, Turkey Financial Stabilization Policies, Debt Accumulation, Interest Risk, Exchange Risk, Open Position, Public Sector Borrowing Requirement. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE UYGULANAN FINANSAL İSTİKRAR POLİTİKALARININ ANALİZİ ENVER GUNAY KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. ÇETİN BEDESTENCİ Yıl:2003, Sayfa:117 Jüri: Prof. Dr. Çetin BEDESTENCİ Doç. Dr. Adnan ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Halil ALTINTAŞ 1970'li yıllardan itibaren sermayenin serbest dolaşımı önündeki engellerin kaldırılmasıyla özellikle gelişmekte olan ülkelere büyük miktarda yabancı sermaye girişi oldu. Bu ülkeler yabancı ve yerli fonları kullanarak sanayiyi finanse etmek amacıyla mali piyasalarını liberalleştirdiler. Ancak ülkeler Güney Doğu Asya, Rusya, ve Latin Amerika krizlerinden sonra ekonomiyi mali piyasalardan kaynaklanan bir krizden korumak amacıyla yeniden finansal sektöre dönük düzenlemelerle mali piyasalara yönelik bir takım kısıtları uygulamaya geçirdiler. Bu bağlamda yabancı sermayeye yönelik kontroller artırılırken, ekonomiyi finansal sektörün tehdidinden korumak için sağlam ve etkin bir finansal sistemin ön koşulları oluşturulmaya çalışıldı. Türkiye'de finansal piyasaların liberalleşmesi 1980'li yıllarda gerçekleşmiş ve 24 Ocak 1980 Kararlarına kadar finansal baskı rejimi uygulanmıştır. Finansal baskı dönemindeki istikrar kararları, daha çok döviz ihtiyacı ve ödemeler bilançosu açığını kapatmaya dönük kısa vadeli önlemlerden ibarettir. Ancak 24 Ocak kararlarından sonra mali piyasaların liberalleşmesi ve finansal serbestleşme rejiminin uygulanmasıyla Nisan 1994, Kasım 2000 ve Şubat 2001 'de makro ekonomiyi derinden etkileyen geniş çaplı büyük krizler görüldü. Bu nedenle finansal serbestleşme sürecinde hazırlanan istikrar kararları, döviz yada ödemeler bilançosu açığının ötesinde daha kapsamlı ve daha uzun vadeli amaçlara dönüktür. Bu çalışma, Türkiye ekonomisinde ortaya çıkan finansal krizleri incelerken, finansal istikrar politikalarının amaçlarını, amaçlarının yerindeliğini ve finansal sorunların arka planını ortaya koymaya çalışmaktadır. Türkiye finansal istikrar politikalarının amaçlarına ve uygulama sonuçlarına bakıldığında, son istikrar programı 'Türkiyenin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı' dışında diğer programların, finansal sorunlarımızın gerçek nedenlerini belirlemekten ve finansal sorunlarımızı çözmekten oldukça uzak olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis AN ANALYSIS OF THE POLICIES OF FINANCIAL STABILITY IN TURKEY ENVER GUNAY DEPARTMENT OF ECONOMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVISOR: Ass. Prof. Dr. ÇETİN BEDESTENCİ Year: 2003, Pages:117 Jury: Prof. Dr. Çetin BEDESTENCİ Assoc. Prof. Dr. Adnan ÇELİK Assist. Prof. Dr. Halil ALTINTAŞ Since 1970s, there have been an increasingly foreign capital inflows to, especially, developing countries as a result of lifting restrictions in front of the capital's free flow. These countries using foreign and domestic funds liberalized their fiscal markets in order to liberalize industry. However, after the South East Asian, Russian and Latin American crises, countries again implemented some restrictions so as to protect the economy from a cries caused by fiscal markets. In this respect, beside the controls of foreign capital are increased, strong and an efficient financial system has been tried to establish to protect the economy from the financial sector's threat. In Turkey, in 1980s, liberalization of financial markets have been applied and financial repression regime have been processed before 24th January 1980 Decisions. Stabilization Decisions including financial repression period consist of short run remedies which are thought of closing foreign exchange need and balance of payment deficit. However, after January 24th Decisions, there have been seen large scale big crises, which are in April 1994, in December 2000 and in February 2001, influencing deeply macroeconomic with implementation of liberalization of fiscal markets and financial liberalization regime. For this reason, stabilization decisions in the process of financial liberalization are more extensive and are toward to long run purposes beyond the foreign exchange or balance of payment deficit. This study not only investigates the financial crises which are appeared in Turkish economy, but also it aims at the purposes of financial stabilization purposes, appropriateness of the aims and the background of financial problems. When it is examined the purposes of financial stabilization policies and the results of these applications, most stabilization programs, except for“Turkey's Transition to Strong Economy Program”, have not been a remedy to determine the real reasons of our financial problems and also these programs have been so far to solve our financial problems.