Bilgi ekonomisi ve Türkiye
Knowledge economy and Turkey
- Tez No: 137225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF ÖZSAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Ekonomisi, Bilgi Toplumu, Bilgi İşçisi, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Knowledge Economy, Information Society, Information Worker, Information and Communication Technologies
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET BİLGİ EKONOMİSİ VE TÜRKİYE KÜLLÜK, S. Metin Yüksek Lisans Tezi, İktisat Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Arif Özsağır Eylül, 2003, Sayfa 123 İnsanlık olarak, 20.yüzyılın son 20 yılından başlayarak sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecini yaşamaktayız. Sanayi devriminin bir sonucu olarak gelişen bilgi iletişim teknolojileri, ekonomik sistem, üretim ve ilişkileri kökten değiştirmiş ve yeni bir ekonomik yapının oluşumuna neden olmuştur. Bu yeni ekonomik gelişmeler, bilgi toplumunun çekirdeğini oluşturmuş, teknolojik, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda köklü değişimler yaratmıştır. Bilişim teknolojileri, ekonomik sektörün yapısal değişinimin dinamiği haline gelmiştir. Artık gelişmiş-gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeler tanımlaması yerini; tarım, sanayi ve bilgi toplumu biçimlerine bırakmaya başlamıştır. Yeni küresel rekabet ortamında başarılı olunabilmesi ve verimliliğin arttırabilmesi sadece yapı-süreç ve teknolojik değişikliklerle değil, aynı zamanda ve en önemlisi insan kaynağım eğitmek, geliştirmek ve geleceğe hazırlamakla mümkün olabilecektir. Sanayi toplumu ile, doğal girdilerden ( topraktan ) sanayiye kayan girdi ağırlığı bilgi toplumunun ilk döneminde nitelikli insana, ileri dönemde ise bilişimsel bilgiye kayma durumundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KNOWLEDGE ECONOMY AND TURKEY KÜLLÜK, S. Metin M.A. Thesis, Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Arif Özsağır September, 2003, 123 pages As human being, we have been living the transition from industrial society to information society since the last 20 years of 20th century. Information communication technologies which developed as a result of industrial revolution have dramatically changed economic system, production and relations and caused to birth of a new economic revolution. Information technologies have become the dynamic of the economic sector's structural change. Since then, instead of the terminology of developed - nondeveloped or developing - underdeveloping countries, it has been started to use the societies of the agriculture, industry and information society. In this global competitive environment, becoming successful and increasing the productivity will be possible not only by structure-process and technological changes but also and the most important by teaching and developing of human sources and by preparing them for the future. Weight of input from natural sources ( earth ) to industry will go towards qualitative human beings in the first period of information in the later periods.