Bir kentbilimcinin meslek yaşam öyküsü: Prof. Dr. Cevat Geray'ın yaşamı, yapıtları, düşünceleri, uygulamaları ve Türk toplumsal yaşamına katkıları kamu yönetimi açısından bir araştırma
  1. Tez No: 137280
  2. Yazar: ŞENOL ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Kamu Yönetimi, Biography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrebilim, Halk Eğitimi, Kent, Kentbilim, Kooperatifçilik, Toplumsal Konut, Toplum Kalkınması, Toplumbilim, Yerel Yönetim, Yönetim Bilimi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bilindiği gibi, înönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans ve Doktora tezi çalışması kapsamında öncü olarak, bir Meslek Yaşamöykfistt yazma geleneği başlatmıştır. Bu kapsamda çok önemli bilimsel ürünler ortaya konulmuştur. Bir meslek yaşamöyküsü olan bu çalışmayla, üretken bir bilim emekçisi, yılmaz bir aydın, bir halk adamı olan Prof. Dr. Cevat GERAY'ın yaşamı, bilimsel çalışmaları ve uygulamaları irdelenmeye çalışılmıştır. Prof. GERAY'ın yaşamı, bilimsel çalışmaları ve uygulamaları incelendiğinde görülecektir ki, GERAY, öğretmenlik yapmayı, bilimsel ürünler vermeyi aydın bir bilim çalışanı için kesinlikle yeterli görmemektedir. Prof. GERAY için, bilimsel bilginin yaygınlaştırılması, daha geniş kesimlere ulaştırılabilmesi de çok önemlidir. GERAY tüm yaşamı boyunca bu söylemini yaşama geçirme olanaklarım zorlamış ve gücü, sağlığı elverdiğince de gerçekleştirmiştir. Bilim çevrelerince bir“kentbilimci”olarak nitelendirilse de Prof. GERAY' ı yalnızca bir bilim dalının sınırları içerisine sıkıştırarak tanımlamak O'na gerçekten de bir haksızlık olur. GERAY, farklı bilim ve uzmanlık alanlarında bilimsel ürünler ve uygulamalar ortaya koymuştur. Bu nedenle, değişik bilim ve uzmanlık alanlarınca da“kendimlenmekte”dir. Ayrıca, Prof. GERAY yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla, Kentbilimini öteki bilim dallarındaki bilim çalışanlarına da açmıştır. Kentbilim alanım özellikle sosyal bilimcilerin de ilgi duyduğu bir çalışma alanı haline getirmiştir. Prof. GERAY'ın 1960 ve 1970'li yıllarda Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili koymuş olduğu tanılar ve geliştirmiş olduğu çözüm önerileri günümüz Türkiye'sinde de hâlâ geçerliliğini korumaktadır. GERAY'ın Türkiye'nin toplumsal sorunları ve yönetimdizgesi kapsamında geliştirmiş olduğu bazı çözüm önerileri, O'nun yöneticilik uygulamaları süreci içerisinde yaşama geçirilmiş, uygulanma olanağı bulmuştur. Prof. GERAY, Kentbilim eğitiminin kurumsallaşmasına da çok büyük katkılar sağlamıştır. Prof. GERAY, aynı zamanda, yapmış olduğu bilimsel çalışmalar, yöneticilik uygulamaları, meslektaşları ile dayanışma içerisinde olması, öğrencilerine ve genç meslektaşlarına yaklaşım biçimiyle kendi başına ve öğretmeni Prof. Fehmi YAVUZ ve dönem arkadaşı Prof. Dr. Ruşen KELEŞ ile birlikte bilim çevrelerinin“Görgü Okulu”nitelendirmesini hak etmiş bir bilim emekçisidir. Prof. GERAY, tüm bu özellikleriyle yine öğretmeni Prof. Fehmi YAVUZ ve çalışma arkadaşı Prof. Dr. Ruşen KELEŞ ile birlikte Türkiye'de“Kentleşme”ve“Çevre”konularının ilk“Bilgi Odağı”olma payesini de hak etmiştir.
Özet (Çeviri)
As it is known, Inonu University Institute of Social Sciences Public Administration discipline has launched a tradition of writing Professional Biography within master and doctoral thesis studies. In this content very important works are presented. This study is also a professional biography which aims to consider the life and the academic studies and the performance of Prof. Dr. Cevat GERAY who İs a creative scientist, an indomitable intellectual, and a man of people. While the life and the academic studies and the performance of Prof. Dr. Cevat GERAY are examined, it will be seen that, for GERAY being a teacher and granting scientific studies are not sufficient for describing him as an intellectual scientist. For Prof. GERAY it is not only pervading of scientific knowledge is important but also expanding to broad extent is important as well. GERAY all along with his life enforced himself to materialize his opinions and he succeeded to realize them as his health and life served. Even though Prof. GERAY is well-known as an“urban scientist”by science circles, defining him within only a single province is really unfairness to GERAY. GERAY also produced scientific products and had practices in several science fields and professions. For that reason he is also accepted and identified by different science fields and professions. Besides that with his scientific works Prof. GERAY has opened“urban science”to other science branch scientists. He reshaped“urban science”as a working field especially for social scientists to be interested in. Identifications and solution recommendations improved by GERAY on the problems of Turkey in I960' sand 1970's still maintain its validity. Some of solution recommendations advanced by GERAY within the social problems and administration system of Turkey are come into effect and had a chance to be implemented in the process of his administration practices. Prof. GERAY has contributed to the institutionalization of urban science education in Turkey. Prof. GERAY with academic and scientific studies, administration practices, solidarity with his professional colleagues is personally a science worker and with his teacher Prof. Fehmi YAVUZ and his term friend Prof. Dr. Ruşen KELEŞ all together are deserved of being qualified as“Cultivation Ecol”by science circles. Prof. GERAY with all these features is also deserved the state of being the first“Knowledge Focus”on“Urbanization”and“Ecology”subjects in Turkey with his teacher Prof. Fehmi YAVUZ and work friend Prof. Dr. Ruşen KELEŞ. KEY WORDS Ecology, Public Education, Urban, Urban Science, Cooperatism, Social Housing, Society Development, Sociology, Local Government, Political Science.