Dindarlık-intihar ilişkisi
- Tez No: 137371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: intihar düşüncesi, umut, dindarlık, dua, ahiret, kişilik bütünleşmesi, suicide thought, hope, religiousness, pray, heaven, identity completion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Islam dini intihan kesin olarak yasaklamıştır. Fakat buna rağmen müslümanlar arasında da intihar vakaları görülmektedir. Çalışmamızın en önemli araştırma konusunu da bu oluşturmaktadır. Çok ağır maddi ve manevi sıkıntılar yaşayan bir Müslüman intihar etmeyi düşünmezken, daha hafif bir sıkıntı sebebi ile intihara teşebbüs eden Müslüman birisinde bu farkı oluşturan nedir?“İnsanı mutlu ya da mutsuz eden olaylar değil, kişinin olaya bakış açısıdır.”sözü, çalışmamız açısından çok önemlidir. Çünkü olaylar aynı olduğu halde gösterilen tepkiler kişilere göre değişmektedir. İşte İslamiyet'in kişiye kazandırdığı“olaylara bakış açısı”tezimizde araştırdığımız başlıca konulardandır. İslamiyet sadece intihar yasaklamakla kalmamış, bütün hadiseleri kapsayabilecek genişlikte prensipler getirerek kişinin intihara karşı direncini artırmayı da amaçlamıştır. İşte bu prensipler nelerdir ve İslamiyet'in intihan engellemedeki mekanizması nasıl işlemektedir? Bu sorulann cevabım ararken, konumuz; din psikolojisi, psikiyatri ve psikoloji bilimlerinin üçünün de ortak çalışma alanına girdiği için, bu üç bilimin de literatürlerinden yararlanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde; intihar hakkında genel bilgiler verilmiş, intihar istatistikleri, intihar-umutsuzluk, depresyon ve yalnızlık gibi konuların intiharla ilişkisi, yaşlara göre intihar olgusu ele alınmıştır. İkinci bölüm de“olaylan açıklama biçimi ve dini başaçıkma, İslamiyet'in intihan önlemeye etkisi, direkt etkisi, olgun dindarlık ve olgunlaşmamış dindarlık, dolaylı etkisi, ibadetler, sığınma ve güvende olma ihtiyacı, sıkıntılar, din ve anlam ihtiyacı, yaratılış gayesi, dua, ahiret inancı, İslamiyet'in kişiliği geliştirmeye etkisi, kişiyi sosyalleştirmesi, İslam'a göre ölümün anlamı”konulan ele alınmıştır. Araştırmamızın“Araştırma Bulgulan ve Değerlendirme”başlıklı üçüncü bölümünde ise anket verileri tablolar halinde aktanlmış, yapılan çaprazlamalar ve x2 testi sonuçlan yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Islam religion prohibits suicide. Nevertheless, suicide cases are observed among muslims. This forms the most important subject of my study. What delimits the difference between a man choosing suicide in a slight pressure and another one don't even after the most depressive shocks?“Whether the events are sad or happy, important thing is the perspective”is very important in our study. Because, even the same event can lead to different reactions. The“perpective”acquired with Islam is among the things being searched of. Not only Islam commands the suicide is forbidden, but also aims to develop resistance to it by introducing principles covering the whole incidents. What are these principles and how mechanisms preventing suicide work? To answer the questions above, literature data of all psychology, theological psychology, and psychiatry dealing with the study subject have been used. In the first part with the title“İntihar (=suicide)”, general information about suicide is given, suicide statistics, despair-suicide, depression-loneliness relations etc., and suicide phenomenon were evaluated. In second part entitled“İntihar-Kişilik-Din İlişkisi ve İslamiyet'in İntiharı Önlemeye Etkisi (=Suicide-character-religion relations and effect of Islam preventing suicide)”following terms were dealt with; interpretattion of events and religious response, effect of Islam preventing suicide, direct effect, mature and immature religious thought, indirect effect, worship, need for shelter and safety, problems, religion and the need for meanings, creation aim, pray, belief of heavens, effect of Islam in developing character, and meaning of death according to Islam. In third part entitled“Araştırma Bulguları ve Değerlendirme (=Results and Evaluation)”, inquiry data were given in tables, and crossreferences and x2 test applied were evaluated.